Kisgyerek

Hét labdás játék a kisgyerekkel

Néhány egyszerű labdás elfoglaltságot, játékötletet mutatunk, amit a kisgyermekeddel játszhattok.
2024. Február 01.
(Kép forrása: Getty Images)

A labdázást már korán el lehet kezdeni – a What to Expect szerint már 12-15 hónapos korban tudnak a babák a földön labdát gurítani (de természetesen van, aki ennél korábban, mások egy kicsit később). Ez a tevékenység ráadásul nem csak szórakoztató, de még az ujjaikat is erősíti, támogatja a kéz-szem koordináció és a vizuális követés fejlődését.

Azonban labdás játékokat már ezelőtt játszhattok a picivel is, például amikor már elkezd megpróbálni elérni dolgokat, vagy mászni kezd.

A kisgyerekek dobálni általában 15-18 hónapos koruk körül kezdik el a labdát, de a valódi eldobás 2-3 éves kor körül történik a portál szerint. A labda dobálása a kisebbeknél fejleszti a finommotorikát és a vizuális motoros készségeket, és a kéz-szem koordinációt is. A labda elkapását egy kicsit később, 3-4 éves kor körül tanulják meg a kicsik, hiszen a kéz-szem koordináció gyakorlása mellett motoros készségeket is kell gyakorolni, és gyorsabb reakciósebességre is szükség van, hogy meg tudjanak ragadni egy repülő labdát, majd magukhoz húzni.

A Parent Club tippjeiből válogatva mutatunk néhány ötletet is arra, milyen labdás játékot tudtok játszani a kisgyerekkel.

Gurítás ide-oda. Gurítsd oda a labdát a kisgyerekednek, és ha már tudja, gurítsa neked vissza, ha még nem, kérd meg, hogy hozza vissza hozzád.

„Jégkorong”. Készíts kaput valamilyen egyszerű eszközből, például kartonhengerből vagy könyvekből. Ezután próbáljatok meg a kapuba gurítani – hányszor szereztek gólt?

Bowling. Szintén egy szuper játék, ha könnyebb dolgokat, például műanyag poharakat vagy kiürült, kimosott samponos-tusfürdős flakonokat, PET-palackokat sorakoztatsz fel, majd megkéred a gyermekedet, hogy próbálja ezeket eldönteni labdagurítással.

Kosárlabda. Csak egy kosárra vagy babakádra lesz szükségetek ehhez a játékhoz, és egy-két kisebb labdára vagy akár papírgalacsinokra. Segíts a kisgyermekednek „kosárra dobni”.

Labdakeresés. Rejtsd el valahova a labdát, és segíts a gyermekednek megtalálni hideg-meleg iránymutatásokkal.

Át a karikán. Ha már egy ideje gyakorolja a dobást a kicsi, készíts kartonból egy karikát, és kérd meg, hogy próbáljon azon átdobni kisebb és nagyobb labdákat. Ha már könnyű neki, vidd kicsit távolabb a karikát.

Labdázás a kádban. A műanyag labdák nagyon jó vízi játékok is. Teszteljétek le, hogy lebeg a vízen, és mekkora erő kell ahhoz, hogy le tudjátok nyomni a víz alá.