Kisgyerek

Hogy készítsük fel a gyereket a vérvételre?

Előfordulhat, hogy már kisgyermekkorban szükség lehet vérvételre. Hogyan támogathatjuk gyermekünket, hogy a legkevésbé maradjon rossz élmény a vérvétel?
2018. Január 08.
Hogy készítsük fel a gyereket a vérvételre?

Szakértők szerint nagyon fontos és döntően befolyásolja a gyermek viselkedését a szülő hozzáállása: ha azt látja, hogy a szülő maga is bizonytalan, fél, izgul, aggódik, akkor ez a viselkedés rá is átragad.

Soha nem hazudjunk a gyereknek arról, hogy hova megyünk és ott mi fog történni. Célszerűbb, ha pontosan elmagyarázzuk a vérvétel menetét, sőt el is játszhatjuk a folyamatot. A gyogyhirek.hu egy mesét is ajánl a szülőknek, ami tapasztalatuk szerint sok gyereknél bevált eddig. A mese a zöld szárnyú szúnyogról szól, aki bár megcsíp, de ezt azért teszi, hogy a katicabogarakat kicsalogassa a gyerekek karjából.

A vérvétel a könyökhajlatból történik a legtöbb esetben, esetleg kézfejből. A gyereket a szülőnek jól kell tartania vérvétel közben. A vérvétel után a kart kinyújtva kell tartani kb. 5 percig, elkerülendő a bevérzést.

Fontos továbbá, hogy az orvos kéréseit tartsuk be. Az otthoni lelki felkészítés mellett fontos, hogy éhgyomorra menjenek a gyerekek a vérvételre, a bevitt folyadék csak víz vagy cukormentes tea lehet.

Kapcsolódó cikkeink orvosnál témában:

Forrás: gyogyhirek.hu