Kisgyerek

Hogy beszéljünk az orvossal?

Amint nagyobbacska lesz gyerekünk, nehéz a jelenlétében hosszasan társalogni, különösen, ha a helyszín a gyerekorvosi rendelő, ahol ő a beszélgetés idején még játszani sem tud.
2008. Február 10.

A rendelőben nemcsak gyógyszerekről és kenőcsökről eshet szó, hanem nevelési kérdésekről, egészséges életmódról, a helyes szülői magatartásról. A mandulaműtétet vagy egyéb komolyabb beavatkozást sem a kicsi füle hallatára kell megbeszélnünk, mert ezzel csak félelmet ébreszthetünk benne.

Ha a gyerek állandó kezelést vagy gyógyszerelés igénylő betegségben szenved (például asztma, allergia), különösen fontos, hogy részletesen megbeszéljük az orvossal a kezelés tapasztalatait. A szokott rendelési időben aligha van idő arra, hogy a szülő feltárhassa gondjait. Kérjünk inkább külön időpontot a gyerekorvostól, hogy nyugodt körülmények közt beszélhessünk a gyerekről.

Emlékeztető listával a rendelőbe

Ha jól felkészülünk, közel sem jár annyi kellemetlenséggel a várakozás és az orvosi vizsgálat. Ha tehetjük, olyan időpontot válasszunk, amikor kisgyerekünk kipihent és jóllakott. A váróban már ne adjunk neki enni semmit, de vizet vigyünk magunkkal egy kis üvegben. Könnyen “járó” ruhadarabokba öltöztessük, hogy ne kelljen bajlódnunk szűk fejnyílással, sok gombbal. Otthon tegyük tisztába, és vigyünk magunkkal egy tiszta pelust. Ne felejtsük otthon kedvenc állatkáját vagy mesekönyvét se.

Legyen nálunk ezenkívül néhány kisméretű, de izgalmas képeskönyv, játék. Egyszerre csak egyet vegyünk elő, hogy hosszabb várakozás esetén se fogyjunk ki a tartalékokból. A kis sajtkukacot kössük le térden zötyögtetős, billegtetős, sétálós mondókákkal.

És hogy mindeközben ne felejtsük el, amit az orvossal meg akarunk beszélni, írjuk fel egy cédulára kérdéseinket és az orvosnak szóló információkat: milyen tüneteket észlelünk, mióta, hogyan alakult a kicsi széklete, láza (különböző időpontokban mért adatokat jegyezzünk fel).

Kapcsolódó cikkeink:

  • Hosszú várakozás az orvosnál
  • Így készülj a homeopata orvoshoz!
  • Beteg a kicsi? Íme néhány jó tanács!
  • Forrás: Kismama magazin