Baba

Beteg a kicsi? Íme néhány jó tanács!

Praktikus útmutatások és tippek, hogyan indulj el orvoshoz, és hogyan segítsd a gyógyulásban gyermekedet, szemed fényét.
2015. Február 16.

A kisgyerek immunrendszere még kialakulóban van, a kiállott betegségek révén is erősödik. A gyerekorvosok szerint nem rendkívüli, és nem jelent feltétlenül bajt, ha évente akár tízszer is elkap valamilyen fertőzést, különösen a közösségbe járás kezdetén. Persze ez általában egybeesik a te munkába való visszatéréseddel.

Érthető, hogy nem akarsz sokat hiányozni, ezért szervezd meg időben, hogy alkalmanként a párod, a nagymama, a barátnőd vagy más ismerős maradjon otthon a gyerekkel.

Orvosnál – érdemes előre összeszedni a gondolatokat

Felkészülten menj az orvosi rendelőbe!

A vizsgálatot is megkönnyíted, ha nem egy várakozástól már nyűgös gyereket tolsz az orvos elé. Dugj a táskádba képeskönyvet, ujjbábokat, egy-két meglepetésjátékot, hogy a várakozás idejét játékra fordíthasd. Zötyögtesd a térdeden, mondj kiszámolós, mutogatós mondókát, így akár még örül is majd, hogy foglalkozol vele.

A várakozás és a beteg gyerek lekötése számodra is stresszes, és nagyon leköti a figyelmedet, ezért írd fel még otthon, mindazt amit meg akarsz kérdezni az orvostól, nehogy elfelejtsd. Azt is jegyezd fel, mikor milyen tüneteket észleltél, mennyi volt a láza, mikor mérted utoljára.

Szavakkal is gyógyítsd!

A rossz közérzetű kisgyerek különösen igényli az összebújást, gyengédséget, de az is előfordulhat, hogy a magas láz ellenére élénken játszik. Igazodj a tünetekhez, nem kötelező ágyba dugni, de fertőző betegséggel semmiképpen ne vidd közösségbe. Bábozással, képeskönyv-nézegetéssel igyekezz nyugisabb játékokra rávenni, ha magas a láza.

Játsszatok doktornéniset a babákkal, a macival, vagy mutassa meg apának, a nagyinak, hova nézett bele a doktor néni, hova kell tenni az orrszívót – ez segít a kellemetlen élmények feldolgozásában is.

Az eszeddel is szeress!

Van szíved a porszívóval gyötörni? Ne engedd, hogy a rokonok elbizonytalanítsanak az orrszívás fontosságát illetően. Még ha tiltakozik is ellene gyermeked, jót teszel vele, hiszen nem hagyod, hogy a váladék a melléküregekbe, homloküregbe és a fül felé húzódjék, és ott fájdalmas gyulladást okozzon. Győződj meg a gyógymód szükségességéről, higgy a hatékonyságában, így könnyebb kivitelezned. Ha gyógyszert is be kell adnod, a legtöbb esetben választhatsz kanalas orvosság vagy tabletta között, kérd az orvostól azt, amit könnyebben elfogad a kismanó.

Játékos ötletek segítenek a kezelésben. Orrszíváshoz varázsold elefánttá egy szürke takaróval a porszívót, vagy ültesd kis trónusra a királylányt a művelet alatt, engedd meg, hogy ő is kiszippanthassa a te orrodat, de az is lehet, hogy gyorsabban végeztek, ha egyszerűen szorosan magadhoz öleled. Ha tiltakozik is, ne húzd fel magad rajta, és ne csinálj cirkuszt belőle, ha ordít.

Ne add át a félelmed!

Persze aggódva fülelsz éjszaka, hogy vajon hurutosan, szárazon, krupposan vagy asztmásan köhög-e, ám mindkettőtöknek jobb, ha nem uralkodnak rajtad ezek a rossz érzések. Fontos, hogy a tüneteket helyesen értelmezd, és szükség esetén azonnal orvost hívj. Idővel egyre gyakorlottabban tudod megítélni a bajokat, ezért nem ijedsz meg majd annyira. Ha nem esel kétségbe, nem érzed fájdalmasabbnak a bajt, mint amilyen valójában, nem túlzod el az orvosi beavatkozások “drámaiságát”, a kisgyerek is hamarabb túljut rajta.

Így támogathatod a szervezetét a betegség elleni küzdelemben – tippek:

– Adj neki bögréből, esetleg cumisüvegből meleg tyúkhúslevest. A tyúkhúsból főzés közben kioldódó anyagok serkentik egyes védősejtek működését, és gátolják a torok és orrüreg gyulladásos folyamatait. Mindez nem igaz a kockából vagy porból készített levesre, valódi tyúkhúst tegyél a leveszöldség mellé. A szokásosnál több vöröshagyma (három-négy egész fej) is kerülhet bele, kifőzött leve csillapítja a köhögést, oldja a hurutot.

Borsmenta és hársfavirág keverékéből készíts teát. Egy bögrényi meleg teába facsarj egy egész citromot, egyéves kor fölötti babának édesítheted mézzel.

– Ha nem lázas a gyerek, meleg fürdővel emelheted kissé a testhőmérsékletét, az ugyanis elpusztítja a kórokozókat. Ülj be vele együtt a kádba, vagy dugd a lábát meleg vízzel telt vödörbe, és mesélj neki, hogy kicsit nyugton maradjon. Töröld teljesen szárazra, és adj rá vastag gyapjúzoknit: a lábfej átmelegedése élénkíti a vérkeringést, ezáltal gyorsabban ürülnek a kórokozók a szervezetből.

Kapcsolódó cikkeink beteg gyerek témában: