Kisgyerek

Hogy utazzunk járvány idején gyerekkel?

Jelenleg nincs 12 év alatti gyermekek számára engedélyezett COVID-19 vakcina, így felmerülhet a kérdés, hogy biztonságos-e utazni kisgyerekkel. És ha már eldöntöttük, hogy megyünk, akkor hogyan utazzunk a lehető legkevesebb kockázattal?
2021. Július 05.
Hogy utazzunk járvány idején gyerekkel? (fotó: Getty Images)

A huffpost.com szakértőket kérdezett meg azzal kapcsolatban, hogy oltatlan gyerekekkel mennyire biztonságos most az utazás.

“A válasz a kérdésekre végső soron azon múlik, hogy milyen a szülők általános kockázattűrő képessége és komfortérzete; vannak azonban olyan tényezők, amelyeket figyelembe kell venni, amikor úgy döntünk, hogy elutazunk-e gyermekeinkkel, ha ők nincsenek beoltva” – mondta a Huffpostnak Dr. Vivek Cherian, a University of Maryland Medical System belgyógyásza.

Mit érdemes tudniuk a szülőknek a gyermekekkel történő utazásról?

“Azt hiszem, minden családnak mérlegelnie kell a kockázatokat és az előnyöket, ha be nem oltott gyermekeikkel utaznak” – mondta Dr. Jean Moorjani, az Orlando Health Arnold Palmer Gyermekkórház gyermekorvosa. “Egy olyan család, ahol a gyermek alapbetegségben szenved, talán nem érzi magát olyan biztonságban, mint egy olyan család, ahol a gyerekeknek nincs semmilyen egészségügyi problémája.”Bár a COVID-19 okozta súlyos betegségek és szövődmények kialakulásának kockázata általában alacsonyabb a gyermekeknél, mint a felnőtteknél, az alapbetegségben szenvedők számára még mindig komoly aggodalomra ad okot.

“A cukorbetegségben, elhízásban, tüdőbetegségben szenvedő vagy immunszupprimált gyermekeknél megnövekedhet a COVID-19 okozta súlyos betegségek kockázata” – mondta Dr. Diane Kantaros, belgyógyász és a Nuvance Health minőségügyi vezetője.

Ha gyermeked valamilyen alapbetegségben szenved, egyelőre érdemes óvatosabban megközelíteni az utazás kérdést. A kockázat szintje befolyásolhatja az utazás típusát, a szállást, az időzítést és egyéb körülményeket.A szakértők mindenekelőtt azt ajánlják, hogy ha a gyermek krónikus betegségben szenved, akkor a szülők kérjék ki a gyermekorvosuk tanácsát. Érdemes figyelni továbbá a célállomás járvány-adatait is. Természetesen nulladik pont, hogy a kiszemelt úti cél konzuli oldalán tájékozódjunk a beutazás, ott tartózkodás feltételeiről.Érdemes elkerülni azokat a nyaralóhelyeket, ahol feltűnően magas vagy egyre nő a COVID-19-es esetek száma és a variánsok aránya. Ez különösen igaz a korlátozott egészségügyi infrastruktúrával rendelkező helyekre, amelyek könnyen túlterheltté válhatnak a járvány közepette.”A megbetegedési arányok csökkenő tendenciát mutathatnak, de ez azért van, mert ha az esetek számát vesszük, és elosztjuk a népességgel (oltottak és nem oltottak), a számok jól néznek ki” – mondta Robin L. Dillon-Merrill, a Georgetown Egyetem McDonough School of Business döntés- és kockázatelemzésre szakosodott információmenedzsment-professzora. “Ha azonban az esetek számát vesszük, és csak a be nem oltott lakossággal osztjuk, az arányok lehet, hogy rosszabbak. Azt tanácsolnám, hogy az első dolog, amit mérlegelni kell, hogy mennyi vírus kering az úti cél közösségében, és ha ez még mindig magas, ne utazzunk oda.”

A potenciális úti célok oltási arányának figyelembe vétele szintén hasznos lehet a nyaralóhelyek összehasonlításában. “Minél több ember van beoltva, annál kisebb a COVID-19 terjedésének kockázata” – jegyezte meg Nelson.

Az utazás módja

Érdemes olyan szempontokat is figyelembe venni, mint például, hogy egy hosszú repülőúton a gyerekeknek kell-e végig maszkot viselniük és ezt ők hogy tolerálják. Nyilván ebből a szempontból a legbiztonságosabb és legkényelmesebb a saját járművel történő utazás, hiszen itt kerülünk kapcsolatba a legkevesebb emberrel. Ha ez nem járható út, akkor rövidebb repülőutat válasszunk.”Tájékozódj a légitársaság, a busz- vagy vonattársaság COVID-19 vonatkozó speciális követelményeiről, és válassz olyan társaságot, amely betartja a tisztasági és szociális távolságtartási protokollokat” – tanácsolta Dr. Bayo Curry-Winchell, a Carbon Health háziorvosa és regionális klinikai igazgatója. Azt is tanácsolja, hogy ha autóval utazunk és meg kell állnunk, akkor a mosdót, vécét töröljük át fertőtlenítő kendővel, mossunk rendszeresen és alaposan kezet.

A szálláshely kiválasztása

A szálláshely kiválasztásánál szempont lehet, hogy szálloda helyett lakást vagy apartmant bérlünk, hogy a lehető legkevesebb emberrel kelljen érintkeznünk. Még jobb, ha egy egész házat ki tudunk bérelni.

És ha már ott vagyunk, fontoljuk meg, hogy milyen programokban veszünk részt. Érdemes most kerülni minden zsúfolt tömegrendezvényt, főleg zárt helyeken. A szabadban tartózkodás sokkal kisebb kockázattal jár, mint bármilyen beltéri program. A lényeg itt is az, hogy minimalizáljuk a kockázatot.

“Az utazás során azt javaslom, hogy válassz szabadtéri tevékenységeket, például kirándulást vagy kerékpártúrát” – mondta Curry-Winchell.