Gyerek

A gyerekek mentális egészsége megsínylette a járványt

A gyerekek minden korosztálya megszenvedte a járványt, alvásproblémákkal, figyelemzavarral, magányossággal küzdenek. A legkisebbek is.
2021. Június 23.
A gyerekek mentális egészsége megsínylette a járványt (fotó: Getty Images)

Az UNICEF Magyarország ezer szülő megkérdezésével készített, reprezentatív kutatást készített májusban, azt mérték fel, milyen mentális állapotban vannak a gyerekek a járvány miatt. A megkérdezett szülők 54 százaléka számolt be arról, hogy gyermekénél figyelemzavar, magányosság, szorongás vagy alvásprobléma a hozadéka a járványnak – írja a Qubit.hu.

Három korcsoportba (3-7 éves korú, 7-11 éves korú és 11-18 éves korú) tartozó gyermekeket nevelő szülőknél mérték fel, hogy milyen mentális tünetek tapasztalhatóak a járvány hatására. Az eredmények szerint a mentális hatás jelentős, bár életkoronként mások. Egy dolog mindhárom korosztályra elmondható: a gyerekek elég rosszul érzik magukat.

A kutatásból kiderült, hogy a gyerekek ott sínylették meg jobban ezt az időszakot, ahol a szülők keresete alacsony, a havi családi bevétel nem éri el a 150 ezer forintot. Nem a szokásos társadalmi törésvonalak mentén, például fiatalabbak/idősebbek vagy főváros/kistelepülés, szóródtak az adatok, más tényezők számítottak. A jövedelmen túl az volt lényeges, hány szülős háztartásban élnek a gyerekek és hogy a családban történt-e haláleset ebben az időszakban. Az adatokból az látszik, hogy az egyszülős háztartásban körülbelül kétszer annyi probléma merült fel, mint a kétszülősben, és ez volt a jellemző akkor is, ha koronavírus miatt történt haláleset a családban.

Az UNICEF szorgalmazza, hogy bővítsék az állami szolgáltatásokat a mentális segítségnyújtás terén és emeljék meg az iskolapszichológusok számát. Jelenleg 500 tanulóra jut egy iskolapszichológus.

A digitális oktatásban a gyerekek 20-25 százaléka nem vett részt, ők olyan hátrányokat szenvedtek, amiket nehéz lesz pótolniuk. A 20-25 százalék magas arány, olyannyira, hogy az már kihatással lesz az egész társadalomra ha ennyi gyerek rosszabbul teljesít. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, tenni kellene valamit.

Forrás: Qubit.hu