Gyerek

Rekordmagas a 15 év alatti fertőzöttek száma

A gyerekeknél és a fiataloknál rekordmagas a koronavírus fertőzöttek aránya több európai országban is. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete arra kéri Kásler Miklóst, tegyen valamit, mert egyre nagyobb veszélyben vannak a gyerekek.
2021. December 01.
Rekordmagas a 15 év alatti fertőzöttek száma (kép: Getty Images)

A delta-variáns elterjedése, illetve a későn hozott és a tavaszihoz képest viszonylag laza korlátozások Magyarországon a negyedik hullámot fertőzőbbé tették, mint amilyen a harmadik volt, ez látszik az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adataiból, írja a 24.hu.

Amíg tavasszal a legtöbb fertőzöttet a március 22-i héten jelentették, bő hatvanezret, két hete már csaknem 65 ezer teszt lett pozitív. Tavasszal leginkább a 25-64 évesek fertőződtek meg.

A 15 év alattiak körében mutatták ki a legkevesebb pozitív tesztet tavasszal (alig 0,3 százalékos érték), azonban az elmúlt hetekben nagy növekedés látszik ebben a korosztályban. Míg november első hetében a tavaszi számokhoz hasonlótan alakult a 14 évesnél fiatalabbak pozitív teszt aránya, addig ez az érték két hét alatt nagyon megugrott: ennek a korosztálynak közel 1 százalékánál mutatták ki a koronavírus-fertőzést.

A negyedik hullámban a legfertőzöttebb korosztály továbbra is a 25-49 évesek csoportja, őket követik a 15-24 évesek (ahol két hét alatt megduplázódott a betegek aránya), illetve az 50-64 évesek (náluk szintén duplázódás figyelhető meg).

A 24.hu gyűjtése és grafikonjai alapján elmondható, hogy népességarányosan Olaszországban és Romániában kevés volt a beteg. Arányosan a 15 év alattiak között van a legtöbb fertőzött Ausztriában, Csehországban, Németországban, Hollandiában és Szlovéniában is. A vírusnak leginkább kitett 80 év feletti korosztály a lap által vizsgált tíz ország szinte mindegyikében a legkevésbé fertőzött korcsoport, valószínűleg a magas átoltottság miatt.

Az Európai Gyógyszerügynökség november 25-én jóváhagyta a Pfizer oltóanyagot az 5-11 éves korosztályban. Az első, gyermekek oltására szolgáló vakcinaszállítmány várhatóan december 21-én érkezik Magyarországra.

A 16-17 éves korosztály oltása május közepén kezdődött, és átoltottságuk 57 százalékos a koronavirus.gov.hu alapján. A 12-15 éves korosztály oltása egy hónappal később indult, 38 százalékuk kapta meg a vakcinát.

A háziorvosok nemrég arról számoltak be, hogy egyre több gyereknél mutatják ki a koronavírus-fertőzést, és a tüneteik is markánsabbak. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete pedig aggodalmát fejezte ki az iskolai helyzettel kapcsolatban, olyannyira, hogy levélben kérik Kásler Miklós emberi erőforrás minisztert, tegyen valamit, mert egyre nagyobb veszélyben vannak a gyerekek.

A szakszervezet a levelében úgy fogalmaz, hogy “a járványügyi adatok, a gyermekek, tanulók tömeges megfertőződése, a járványügyi intézkedések elmaradása súlyosan veszélyezteti számos intézményben a gyermekek, tanulók és hozzátartozóik egészségét. Az iskolákban tünetmenetesen megfertőződött gyermekek hazaviszik a vírust családjaikba.”

Kásler Miklós még a tanév elején az intézményvezetőknek küldött levelében azt írta, hogy önmagában a pandémia nem indoka a tanulók iskolai mulasztásának.

“Kérjük, hogy a szeptemberi levelében foglaltakat vonja vissza, jelentse ki újból, ahogy azt 2021 elején is megtette, hogy a 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 51. § (2) bek. c) pontja alapján az intézményvezető a gyermek, tanuló mulasztását igazolja, amennyiben a szülő a járványhelyzet miatt azt kéri, és biztosítja gyermeke számára az otthoni felügyeletet, valamint a tananyagban való haladást” – sürgeti a szakszervezet a minisztériumot, hogy tegyen lépéseket.

Forrás: 24.hu