Gyerek

Nem térhetnek át digitális oktatásra ott, ahol a diákok már kaphatnak oltást

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) lényegében megtiltotta az oktatási intézményeknek, hogy digitális munkarendre álljanak át azokban az osztályokban, ahol a diákok számára már elérhető az oltás.
2021. Szeptember 15.
Nem térhetnek át digitális oktatásra ott, ahol a diákok már kaphatnak oltást (fotó: Getty Images)

A Népszava információi szerint az Emmi nem engedélyezi a digitális munkarendet azokban az iskolai osztályokban, ahol a diákok számára már elérhető a védőoltás. A lap tudni szerette volna, hogy vannak-e kivételek a főszabály alól, azaz például bizonyos mértékű fertőzöttség felett lehetséges-e rendkívüli szünetet vagy digitális munkarendet elrendelni, de nem kaptak választ megkereséseikre – írja a 24.hu.

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke elmondta, hogy hatodik osztály felett nincs tanügyi intézkedés, de járványügyi van: ha egy (vagy több) tanuló megbetegszik a népegészségügyi hivatal elrendelhet karantént számukra. Azonban a karantén- és a kontaktkutatás szabályain is lazítottak.

A Népszava értesülései szerint az iskolák olyan intézkedési tervet kaptak kézhez, melyben az áll, hogy bárki (tanár, diák vagy más iskolai dolgozó), aki megkapta a védőoltást vagy az elmúlt hat hónapban átesett a koronavírus-fertőzésen, nem minősül kontaktszemélynek, még akkor sem, ha közvetlen családtagja betegszik meg. Tehát a karanténkötelezettség sem vonatkozik rá.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) tud egy tanárról, aki úgy jár be dolgozni, hogy férje igazoltan fertőzött. A PDSZ választmányi tagja, Nagy Erzsébet elmondta, hogy megkeresték a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK), ahol azt mondták neki, jelenleg valóban ez az eljárás, de azt nem tudták megindokolni, milyen szakmai ajánlások alapján döntöttek erről. Nagy Erzsébet szerint szigorúbb intézkedésekre lenne szükség, hiszen a 12 év alattiakat eleve nem lehet még oltani, és a delta variáns az oltottak között is terjedhet.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai kormányinfón elmondta, hogy a kormány az aktuális helyzetet érintően hoz döntést az online oktatásra való átállást érintően. Gulyás szerint megvan arra a jogi lehetőség, hogy a kormány egyes iskolákkal szükség esetén kivételt tegyen, de most általános tilalom van az online tanításra való átállás tekintetében, mert a kormány azt szeretné, ha az iskolák is működnének – írja a Telex.hu.

Forrás: 24.hu