Gyerek

Az új tanévben bármikor elrendelhetnek online oktatást, több okból is

Az iskola ellenőrzési körén kívül eső elháríthatatlan ok miatt bármikor elrendelhetnek online oktatást az új tanévben - olvasható a tanévkezdésről szóló rendeletben a Magyar Közlönyben.
2022. Augusztus 01.
Az új tanévben bármikor elrendelhetnek online oktatást (fotó: Getty Images)

“Ha az iskola ellenőrzési körén kívül eső elháríthatatlan ok miatt az iskola működtetése nem lehetséges, az iskola igazgatójának jelzése alapján a köznevelésért felelős miniszter az érintett iskolában, feladatellátási helyen, évfolyamon vagy osztályban határozott időre tantermen kívüli, digitális munkarendet rendelhet el” – olvasható a tanévkezdésről szóló rendeletben, amely a Magyar Közlönyben jelent meg.

Hogy pontosan mit jelent az elháríthatatlan ok, azt csak megtippelni lehet. Lehetséges a koronavírus-járvány újabb hulláma miatt, szakértők szerint nem kizárt, hogy újabb hullám érkezik az őszi időszakban.

Állhat a háttérben az energiaellátás is, hiszen a Belügyminisztérium levele szerint  “haladéktalanul fel kell mérni az intézményekben a gázról a fatüzelésre történő átállás mihamarabbi lehetőségét, kályhák beszerzésével”.  E szerint nem elképzelhetetlen, hogy nem tudják biztosítani az iskolák az őszi-téli időszakban a zökkenőmentes energiaellátást.

De a pedagógushiány is lehet az egyik magyarázat: Gulyás Gergely, a szombati kormányinfón elmondta, hogy “a tanároknál fel kell oldani a nyugdíjkorlátot, ez a megoldás”. Ezzel kapcsolatban már rendelet is megjelent: ősztől az állami iskolák pedagógusainak, ha elérték a nyugdíjkorhatárt nem kell külön engedély a további munkához, automatikusan dolgozhatnak azok is, akik betöltötték azt.

 

Forrás: Index.hu/eduline.hu