Gyerek

December 20-át követően kezdik oltani az 5-12 éveseket

Kásler Miklós Facebook-videóban osztott meg információt az 5-12 évesek oltásával kapcsolatban.
2021. November 29.
December 20-át követően kezdik oltani a 12 év alattiakat (Fotó: Getty Images)

Kásler Miklós kiemelte, hogy egy olyan korcsoport kaphat védelmet, amelyik eddig saját szervezetére volt utalva. “Fontos, hogy magas átoltottságot érjünk el, hiszen a gyerekek körében is terjed a vírus, a késői hatásokat pedig nem ismerjük” – idézi az emberierőforrás-minisztert a hvg.hu.

A miniszter a videóban megerősítette, hogy december 20-át követően lesz elérhető az 5-12 évesek számára az oltás. A korosztályba tagjai a Pfizer vakcináját kapják, amelyből elegendő áll rendelkezésre, és további vakcinákat is lekötöttek. A gyerekek kisebb dózist kapnak a Pfizer/Biontech oltóanyagból.

Az emberierőforrás-miniszter arra kérte a szülőket, oltassák be a gyerekeket.

Az 5-11 évesek oltásával kapcsolatos szülői kérdéseket a hvg.hu nemzetközi adatok és hazai szakértők segítségével igyekeztünk minden szülői kérdésre választ adni – ezekből szemléztünk.

Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában mondta el, hogy kétmillió adag gyermekeknek szánt Pfizer-vakcinát rendeltünk, melyből az első, 130 ezres szállítmány december 20-a körül érkezik meg az országba, az oltás pedig ezt követően néhány nap múlva kezdődhet meg, a logisztikától függően.

A kérdésre, hogy elegendő-e ennyi vakcina a gyerekeknek, a hvg.hu szerint egyelőre elég a megrendelt mennyiség, mert a Központi Statisztikai Hivatal 2021-es adatai szerint valamivel több mint 646 ezer 5-11 év közötti gyerek él Magyarországon, így az első és második oltásukhoz kb. 1 millió 300 ezer adag vakcinára lesz szükségük.

Miért kell várni, miért nem olthatják őket a már az országban lévő Pfizer-oltóanyagokkal?

A gyerekeknek 30 mikrogramm helyett 10 mikrogrammból áll egy dózis, ezért az oltóanyagot tartalmazó ampullákat máshogyan kell megtölteni.

Hogy miért csak Pfizer-BioNTech-oltóanyaggal lehet oltani a gyerekeket, annak az oka az, hogy ennek a gyógyszergyártónak már véget értek a kísérletei az adott korosztályban, és ők voltak az elsők, akik beadták az engedélykérelmet a releváns gyógyszerészeti hatóságoknak. Ez október 18-án történt meg az EMA (Európai Gyógyszerügynökség) felé, és alig több mint egy hónappal később született döntés. Valószínűleg a gyerekeknek (6-11 éves korosztálynak) szánt Modernára sem kell már sokáig várni, az EMA november 10-én kezdte vizsgálni az ő engedélykérelmüket. A portál hozzáteszi, hogy bár a Moderna oltóanyagát 12 év felettieknek már korábban engedélyezte az EMA, mégsem oltják ezzel Magyarországon ezt a korosztályt.

Teljesen ugyanolyan vakcinát kap majd ez a korosztály, mint a felnőttek?

Az összetevői ugyanazok lesznek, de egy különbség van, hiszen 12 év alattiaknál alacsonyabb, 30 mikrogramm helyett 10 mikrogrammos egy dózis. A két oltásra viszont ugyanúgy három hét különbséggel kerül sor.

Biztonságos és hatásos a vakcina ilyen pici gyerekeknél?

A cég közleménye szerint a Pfizer-BioNTech 1,2,3-as fázisú kísérletekben 4500, 6 hónap és 11 év közötti gyermek vett részt az Egyesült Államokban, Finnországban, Lengyelországban és Spanyolországban – köztük 3100 5-11 év közötti. A kutatások alapján ebben a korosztályban az alacsonyabb dózis ellenére a vakcina ugyanolyan jó immunválaszt alakított ki, mint a 16-25 éveseknél. Az oltóanyag a kicsiknél 90,7 százalékos hatékonysággal előzte meg a koronavírus-fertőzést.

Az Egyesült Államokban már több mint 3 millió gyermeket oltottak be probléma nélkül az oltóanyaggal, de alkalmazzák már Kanadában és Izraelben is. (Kínában egyébként a Sinovac és a Sinopharm oltóanyagait kapják a gyerekek.)

Szükség van egyáltalán ilyen kicsi gyerekek oltására? A legtöbbször úgyis tünetmentes a fertőzés az esetükben, nem lesz tőle nagy bajuk.

A koronavírus delta variánsának megjelenése óta az egész világon jelentősen emelkednek a gyermekkorban diagnosztizált fertőzések.

A világ koronavírus-fertőzöttjeinek 16 százaléka 20 év alatti az UNICEF szerint, a halottaknak 0,4 százaléka kerül ki ebből a korosztályból. Az Egyesült Államok járványügyi hivatala (CDC) 2021. november 18-ig majdnem 6,8 millió Covid-fertőzött gyermeket azonosított, az államokban 68 ezer 18 év alatti került kórházba a vírussal, közülük 945-en haltak meg. (A 15 év alattiak közül 725-en veszítették életüket.)

A koronavírus hosszú távú következményeként kialakult többszervi gyulladással (MIS-C) 5526 kisgyermeket ápoltak kórházban, közülük 48-an életüket veszítették.

A kórházba került amerikai gyerekek 30 százalékának nem volt semmilyen alapbetegsége. Bár az államok lakosságához képest nagyon alacsonynak tűnik az arány, de fontos megemlíteni, hogy mára a vezető halálokok közé került az amerikai gyerekeknél a koronavírus.

A hvg.hu megkeresésére a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke, Havasi Katalin elmondta, hogy ő is azt javasolja a szülőknek, hogy mindenképpen oltsák be gyermekeiket a koronavírus ellen. “A gyerekekről az terjedt el, hogy általában enyhe lefolyással vészelik át a koronavírus-fertőzést, csak nagyon ritkán kerülnek kórházba, és még ritkábban intenzív osztályra. Ez igaz is, csakhogy sokan elfelejtik, milyen utóbetegségei és hosszú távú hatásai lehetnek a Covidnak” – idézte a portál a HGYE elnökét, aki példaként említette a többszervi gyulladást (MIS-C), amellyel Magyarországon is kerültek gyermekek kórházba. Még ennél is sokkal többen szenvednek a hosszú Covid tüneteitől, melyek itthon is több száz gyermek mindennapjait keserítik meg. “Tanulási nehézségeik, viselkedési zavaraik vannak, kóros fáradékonyságtól, izomfájdalmaktól szenvednek, alig vannak ébren, pedig előtte teljesen egészségesek voltak” – említett néhány jellegzetes tünetet Havasi Katalin.

Szükséges otthon tartani oltás előtt a gyereket, hogy ne kapjon el semmit? Vagy végeztessünk ellenanyagtesztet?

Havasi Katalin elmondta a portálnak, hogy ő is hallott már erről a gyakorlatról, de nem látja értelmét az oltás előtt végzett ellenanyag-vizsgálatnak, vagy PCR-tesztnek. “Nincs olyan ellenanyagszint, ami mellett ne lehetne beadni az oltást, ha valakinek eleve magas, legfeljebb annyi történik, hogy nem dobja meg olyan nagyon a vakcina.”

A szakember azt sem tartja szükségesnek, hogy otthon tartsák oltás előtt a gyermeket, hogy ne fertőződjön meg, hiszen vannak olyan vírusok, melyeknek a lappangási ideje egy hét is lehet.

Forrás: hvg.hu