Gyerek

Nem csak a koronavírus miatt kérik a maszkviselést az iskolákban

Az oktatási intézmények komolyabban veszik a többi felső légúti megbetegedést is, mint a koronavírus-járványt megelőzően.
2021. Október 02.
Nem csak a koronavírus miatt kérik a maszkviselést az iskolákban (A kép illusztráció. Fotó: Getty Images)

Az elmúlt két hétben több iskola is szigorított a járványügyi szabályain, és kötelezővé tette a maszkviselést a folyosókon, a mosdókban és a menzán – írja oktatási szakportálja, az Eduline nyomán a hvg.hu. Hozzáteszik, hogy sok iskolában eleve szigorúbb járványügyi előírásokkal indították a tanévet az Emberi Erőforrások Minisztériuma által javasoltnál.

Több olyan iskola is van, amelyben a maszkhasználatot nemcsak a koronavírus-járvány miatt tették kötelezővé, hanem azért is, mert növekszik a felső légúti tünetek miatt hiányzó diákok száma. A gyermekorvosok már két héttel ezelőtt beszámoltak a közönséges vírusfertőzéses esetek számának megugrásáról országszerte.

Az Eduline cikkében több intézményt is példaként említenek, az általános- és középiskolák mellett olyan egyetem is van, ahol szintén ezért hoztak az intézkedéseket: a Debreceni Egyetem arra hivatkozva írta elő a maszkviselést, hogy a koronavírus-járvány mellett az adenovírus, a parainfluenza és a rhinovírus okozta megbetegedések is egyre jobban terjednek.

A portál arról is beszámolt, hogy eddig egyébként három vagy négy iskolát zártak be koronavírus-fertőzés miatt – legalábbis a Pedagógusok Szakszervezete ennyiről tud, és a szervezet alelnöke szerint további 10-15 intézményben rendeltek el egy-egy osztálynál digitális oktatást, nyilatkozta korábban az Infostartnak.

Forrás: eduline.hu/hvg.hu