Kisgyerek

Hosszabb rendelési időt szeretnének a gyermekorvosok

Sokat várnak a házi gyermekorvosok Nagy Anikó államtitkártól: a házi gyermekorvosi rendszer újragondolását.
2018. Május 28.
Hosszabb rendelési időt szeretnének a gyermekorvosok

Az új egészségügyi államtitkár Nagy Anikó, a szakmából érkezett a politikába: csecsemő- és gyermekgyógyász, a legnagyobb hazai gyermekkórház vezetője volt. A házi gyermekorvosok ezért nagy reményeket fűznek ahhoz, hogy végre átalakuljon a rendszerük.

Sok szó esett mostanában a házi gyermekorvosokról, elsősorban arról, hogy milyen esetekben hívhatók házhoz, kérhetnek-e ezért pénzt, mikor kötelesek kimenni egy beteghez.

Az otthon történő ellátás hagyománya az elmúlt fél évszázadra vezethető vissza, s mindenképp magyar unikumnak számít. A világ más országaiban elképzelhetetlen ez a gyakorlat -mondta a medicalonline-nak a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke, Póta György. Hozzátette, hogy más országokban ritkán fordul elő ilyesmi, leginkább olyan esetekben, amikor a gyermek mozdíthatatlan súlyos betegséggel küzd.

A kérhetnek pénzt vagy sem kérdéskörről Póta György elmondta, hogy nem orvosszakmai, hanem kényelmi okai vannak a szolgáltatásnak, ezért véleménye szerint kérhetnek pénzt az orvosok. A jelenlegi vitának jogértelmezési és jogrendezetlenségi okai vannak, alapkérdés az is, hogy mennyit és milyen elosztásban kell dolgozniuk a gyermekorvosoknak.

Egy 2000-es minisztériumi rendelet szerint hetente legkevesebb 15, munkanapokon pedig minimum 2 órát kell rendeléssel tölteniük a gyermekorvosoknak. Ha heti öt napot nézünk, akkor ez napi 3 órát jelent, plusz az egészséges rendelés, tanácsadás ideje.

Póta szerint nyolc órás munkanappal számolva a fennmaradó órák úgynevezett rendelkezésre állási időnek számítanak, ami annyit tesz, hogy az orvosnak utolérhetőnek kell lennie. A jogszabály nem rendelkezik arról, hogy az elérésnek mi lenne a módja, néhányan megadják a mobiljuk számát, míg mások nem. Póta György szerint, ahogy magyar sajátosság az orvosok házhoz hívása, ugyanez a napi két-három-négy órás rendelési idő is, amelynek legalább hat órán át kellene tartania.

Az elnök szerint sokat segítene a helyzeten, ha olyan jól képzett, gyakorlott nővérek lennének a rendszerben, akik a betelefonáló szülői panaszokat előszűrnék: el tudnák dönteni, hogy azonnal szükséges az orvos, vagy ráér a másnapi rendelésre bevinni a gyereket.

Az önkormányzatokkal közösen kéne úgy kialakítani a rendszert, hogy országosan legyenek egységesítve a feltételek, és legalább hat órát tudjon folyamatosan rendelni egy-egy orvos.

A házi gyermekorvosi rendszer újragondolásának azonban elengedhetetlen feltétele a sürgősségi ellátás rendbetétele, amelynek felelőse az elmúlt időszakban épp a frissen kinevezett egészségügyi államtitkár volt. Vezetésével sikerült szakmai konszenzusra jutni egy, az ügyeleti rendszert is átforgató gyermek sürgősségi rendszer kialakításában, s abban reménykednek, Nagy Anikónak új tisztségében ezt sikerül majd a gyakorlatban is végig vinnie. De ez sem otthoni ellátást jelent majd! – hangsúlyozta az elnök.

Az is nagy kérdés persze, hogy mire a változások esetleg életbe lépnek, lesz-e egyáltalán elég gyermek háziorvos, hiszen a most praktizáló orvosok 32 százaléka 65 éves, a meglévő rezidensi helyeket nem sikerül feltölteni, annyira nem vonzó a gyermekgyógyászat. Egyre több az eladhatatlan háziorvosi praxis is, amiért átlagosan 3-4 millió forintot kérnek.

Kapcsolódó cikkeink házi gyerekorvos témában:

Forrás: MedicalOnline