Kisgyerek

Hosszú határidőre és drágulásra panaszkodnak a nagycsaládosok

Vannak, akik szerint drágultak az autók, mások szerint sokat kell várni a támogatás folyósítására. A nagycsaládosok részére autóvásárláshoz biztosított állami támogatás jelentős zavart okozott a vásárlók és a kereskedők oldalán is.
2019. December 17.
Hosszú határidőre és drágulásra is panaszkodnak a nagycsaládos autóvásárlók (fotó: iStock)

Nyár óta akár 2,5 millió forintos támogatást is kaphatnak azok, akiknek legalább három gyerekük van és új illetve maximum 2000 kilométert futott, legalább 7 személyes autót akarnak vásárolni. Az állam eredetileg azzal számolt, hogy három év alatt maximum 18 ezren fogják igényelni a támogatást, de már novemberben 21 ezer fölött járt az igénylések száma – írja a 24.hu az Index nyomán.

Gablini Gábor, a Gépjárműkereskedők Országos Szövetségének az elnöke az Indexnek elmondta, hogy a támogatás folyósításáig 30 napos határidőt szabott meg az állam, de az autóvásárló tömeg miatt ez a határidő jelentősen megemelkedett, főleg az első időszakban. Szerinte a helyzet mostanra normalizálódott, aki most igényli a támogatást számíthat arra, hogy 30 nap alatt megkapja az autóját.

Korábban sokan ügyeskedésre használták ki a rendszert, és egyszerre több autókereskedésben is bemutatták a támogatásigénylő lapot. Erre a MÁK minden egyes igénylőnél azt is ellenőrizte, hogy hány helyen mutatta be a támogatásra vonatkozó dokumentumokat. Ezt a rendszert időközben korrigálták, most már az igénylésnél az autókereskedést is meg kell jelölni.

A Nagycsaládos Autóvásárlási Támogatás Független Információs Csoport Facebook-oldalán olyan információk is megjelentek, hogy az autók ára a támogatás óta jelentősen megnőtt.

Van, akinek a nyáron kinézett autója ára 300-650 ezer forinttal nőtt, de volt, aki egymilliós drágulásról számolt be.

Gablini Gábor szerint az árak tényleg emelkednek, de ez szerinte nem a támogatás, hanem a károsanyagkibocsátási-szabályok januári változása miatt alakul így, amit már most bekalkulálnak a kereskedők. Szerinte a támogatásnak nincs olyan árfelhajtó hatása mint volt a lakástámogatásnak a lakáspiaci árakra.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: 24.hu