Kisgyerek

Így jár, aki Peppa malacot néz

Lehet szeretni vagy éppen utálni, az vitathatatlan tény, hogy a gyerekek a világ minden táján nagyon kedvelik Peppa malacot és a családját. Amerikai szülők a rajzfilm meglepő következményéről is beszámolnak: megváltozik tőle a gyermekeik akcentusa.
2019. Február 24.
Így hat a gyerekekre Peppa malac?

Bár a magyar nyelvben is léteznek nyelvjárások, tájszólások (pl. a palócok, a tiszántúliak vagy Szeged környékiek jellegezetesen máshogy ejtenek bizonyos hangokat), de a viszonylag kis földrajzi terület miatt nem beszélhetünk igazán eltérő akcentusokról. Ezzel szemben az angolnál rendkívül jól megkülönböztethető, hogy valaki az Amerikai Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában vagy éppen Ausztráliában tanulta a nyelvet.

Amerikai szülők érdekes jelenségre lettek figyelmesek: a népszerű Peppa malac című rajzfilm hatására a gyermekük brit akcentussal kezdett beszélni. Janet Manley kétgyermekes anyuka például azt vette észre, hogy húsz hónapos kislánya a britekre jellemző kiejtéssel kezdett beszélni, miután egy hosszú repülőúton sok Peppát nézett. Egy másik anya szerint a gyermeke nemcsak a kiejtést, de a szófordulatokat is átvette a rajzfilm malaccsaládjától.

“A gyermeki agy rendkívül fogékony, és különösen gyorsan tanulja a nyelvet” – magyarázza Nancy Rhodes, a washingtoni Center for Applied Linguistics idegennyelv-tanulásért felelős igazgatója. “A születés és a pubertás között a gyerekekek akár több nyelvet és különböző akcentusokat is képesek elsajátítani.”

Vagyis, az, hogy a kicsik olyan jól tudják utánozni Peppát, bizonyíték arra, hogy könnyen tanulnak nyelveket – ezt pedig a szülők ki is használhatáják! A szakemberek szerint a korai nyelvtanulás (még ha csak néhány idegen kifejezésről van is szó) jótékonyan hat a gondolkodásra és a kreativitásra egyaránt.

(via)

Ezt is érdemes elolvasni: