Kisgyerek

Így magyarázd el a gyereknek, miért fontos otthon maradni

A több bent töltött idő miatt a gyerekek unatkozhatnak, nyugtalanok lehetnek. Szeretnék ők is visszakapni a megszokott életüket.
2020. Május 13.
Hogy magyarázhatod el a gyereknek, miért fontos otthon maradni? (Fotó: Getty Images)

Természetesen ez teljesen érthető, de el kell magyarázni nekik, miért az a helyes jelenleg, ha otthon vannak.

Legyél válaszkész

Mondd el a gyerekeidnek, hogy bármikor fordulhatnak hozzád ebben a témában is, ha úgy érzik, kérdéseik vannak. Készülj fel előre, amennyire lehet, olvass minél többet te is az aktuális helyzetről, így naprakész lehetsz a hírekkel. Arra figyelj, hogy az információ származzon megbízható forrásból.

Egyszerű és érthető beszélgetés

Mielőtt bármit mondasz a gyerekeknek, mérlegeld az életkorukat, fejlettségüket, hogy hatékony legyen a kommunikáció. A mondandód, példáid legyenek könnyen érthetők, a legjobb, ha a kedvenc rajzfilmjeinek figuráit, az érdeklődési köréből vonsz be karaktereket a példákba. A tényeket illetően próbálj minél reálisabb lenni, de nem mondj olyat, amely felzaklathatja őket.

Biztosítsd őket arról, hogy otthon biztonságos

A beszélgetés lényege mindig az, hogy a gyerekek meggyőződhessenek arról, hogy otthon lenni biztonságos, ez csökkenti a megfertőződés esélyét. Ezen a biztonságos helyen pedig tanulhatnak, játszhatnak, szórakozhatnak.

Dicsérd meg őket, hogy mennyire ügyesek

Már hetek, sőt hónapok teltek el az otthoni karantén kezdete óta, ezért elismerheted, hogy mennyire jól teljesítenek a gyermekeid ebben a helyzetben. Azzal, hogy otthon maradnak, ők is hozzájárulnak ahhoz, hogy kevesebb legyen a megbetegedés. Ha ezt elmondod nekik, ők maguk is értékelhetik mindezért magukat, és motiváltabbak lehetnek.

Készülj fel az újabb és újabb kérdésekre

Ameddig ez a helyzet tart, gyermekeid időről-időre kérdésekkel bombáznak majd. Szükségük van az iránymutatásodra, ez stabilitást, megnyugtatást jelent a számukra. Emlékeztesd őket arra, hogy ez a helyzet elmúlik, de jobb, ha egy darabig még otthon maradtok.

(VIA)