Terhesség

Így kezeld a koronavírus okozta szorongást

Valami, ami annyira félelmetes, mint egy globális járvány nyilvánvalóan stresszel jár. A stressz azonban rontja az immunrendszer működését. Erre pedig pont egy világjárvány kellős közepén nincs szükségünk.
2020. Március 22.
Így kezeld a koronavírus okozta szorongást (fotó: Getty Images)

A lehető legtöbb józan gondolkodású emberre van szükség, önfegyelemre, hogy képes legyünk megfékezni a koronavírus-járványt. A stressz, a kialvatlanság és a szorongás érthető ebben a mindenki számára ismeretlen helyzetben, mégis muszáj lesz csökkentetünk a szorongásunkat. Különösen szülőként. A mother.ly cikke megmutat néhány szorongást csökkentő módot.

Szabj határt a hírek olvasásának

Korlátozzuk a koronavírusra vonatkozó hírek olvasását. Semmiképpen ne lefekvés előtt böngésszük a híreket és ne akkor, amikor a gyerekeinknek figyelemre van szükségük: ha félbeszakítanak hajlamosak vagyunk túlreagálni és áttolni a feszültséget a gyerekekre is. Jelöljünk meg időt és teret, amikor a tájékozódunk, napközbeni alkalmakat, lehetőleg, amikor senkinek nincs ránk éppen szüksége. Legyünk önmegtartóztatóak.

Legyen időnk a feldolgozásra

Adj magadnak puffert: legyen időd arra, hogy hallottakat feldolgozd. Sétálj egyet, szellőztesd ki a fejed, főzz, mozogj vagy tegyél bármit, ami könnyebbé teszi az újabb és újabb hírek feldolgozását.

Arra is figyeljünk, hogy válasszuk szét az érzelmeinket, erre az anyaság tökéletesen megtanít: tudjuk, hogy mikor nem aggódhatunk vagy legalábbis nem mutathatjuk ki. Most így tegyünk így, legyen rá terünk és valaki, akivel megbeszélhetjük az aggodalmainkat, de gondoljuk át, hogy mikor van erre lehetőségünk.

Maradjunk kapcsolatban másokkal

Még ha a személyes találkozóknak nincs is itt az ideje, maradjunk kapcsolatban a szeretteinkkel, barátainkkal, azokkal, akiknek a véleményében megbízunk, akik erőt adnak és akiknek mi is erőt adhatunk.

Legyél őszinte a gyerekeiddel, de ne mondj túl sokat

A gyerekek érzékelik a félelmet, az aggodalmat. Ha kérdéseket tesznek fel, válaszoljunk rá őszintén, de mindig az ő szintjükön, az életkoruknak megfelelően. Az őszinteség helyes, de a túl sok információ csak nyomasztaná őket. Mindenképp igyekezzünk megnyugtatni őket, mondjuk neki el, hogy máskor is voltak már nehéz helyzetek, de együtt képesek leszünk megoldani most is a problémát.

Mi vagyunk a minta

Szülőként mindig minden helyzetben mi vagyunk a példa, a minta. Most éppen annak a mintáját taníthatjuk meg, hogy érdemes viselkedni válságos helyzetben. Ha egyedüllétre van szükséged, nyugodtan mond el nekik, hogy azért, hogy jobban érezd magad. De el is hívhatod magaddal őket: lazítsatok együtt, sétáljatok, jógázzatok. Együtt lehettek úrrá a szorongáson.