Terhesség

A születési évszak nincs összefüggésben a szorongás vagy a depresszió magasabb kockázatával

Egy új tanulmány megkérdőjelezte azokat a kutatásokat, amelyek azt sugallják, hogy a születési évszak vagy hónap bizonyos mentális egészségi állapotok kockázatával jár.
2022. Június 12.
A születési évszak nincs összefüggésben a szorongás vagy a depresszió magasabb kockázatával (Fotó: Getty Images)

A Scientific Reports című folyóiratban publikált tanulmány a szorongás és a depresszió tüneteit vizsgálta 70 000 idősebb európai felnőtt körében. Úgy találták, hogy nincs kapcsolat a születési időpontjuk és annak a valószínűsége között, hogy tapasztalnak-e szorongást vagy depressziót – számolt be róla a Research Digest.

Számos korábbi kutatás talált összefüggést a születési évszak és a mentális egészséggel kapcsolatos diagnózisok között – volt olyan kutatás például, amely a bipoláris zavart és a skrizoféniát kapcsolta a születési hónaphoz. Azt feltételezték, hogy ezek a kapcsolódások a tápanyagbevitelből és a betegségeknek való kitettségből fakadhatnak, amely az év során változó. A bizonyítékok azonban vegyesek, és az újabb tanulmányok azt sugallják, hogy a zavaró tényezőknek, különösen a társadalmi-gazdasági háttérnek, sokkal inkább köze van ezek diagnózisához, mint a születési hónapnak.

Annak megállapítására, hogy a születési évszak hatással van-e a mentális egészségre, a kutatók egy Európa-szerte 72 370 idősebb felnőtt bevonásával készült felmérés adatait használták fel, amelyben a résztvevőknek az egészségi állapotukkal kapcsolatos kérdéseket tettek fel. Az adatok között szerepelt a születési hónap és évszak (tél, tavasz, nyár vagy ősz), továbbá a depresszió vagy a szorongás tüneteinek mértéke.

Összességében nem volt szignifikáns kapcsolat a résztvevők születési hónapja és a depresszió vagy a szorongás tünetei között. Néhány országban volt némi eltérés – például Magyarországon és Lengyelországban a depressziós tünetek kissé ingadoztak a születési hónaptól függően, Csehországban pedig a szorongásos tünetekkel volt ugyanez a helyzet -, de összességében nem volt szisztematikus minta.

A kutatócsapat összehasonlította a fiatalabb és idősebb (65 év alatti és idősebb) résztvevőket, a férfi és női résztvevőket, illetve az Európa különböző régióiból érkezőket – de a születési hónapnak ismét nem volt jelentős hatása, függetlenül attól, hogy hogyan osztották fel a résztvevőket.

A csapat szerint az egészséges élelmiszerekhez való hozzáférés javítása – és a terhes nők és gyermekek tápanyagszükségletének megértése – magyarázatot adhat arra, hogy ebben a tanulmányban miért nem volt összefüggés a születési hónap és a mentális egészségügyi tünetek között.

A tanulmány szerint tehát a születési évszak nem biztos, hogy jó előrejelzője a későbbi mentális egészségnek. Azonban azokat a társadalmi és környezeti tényezőket, amelyek potenciálisan befolyásolták a korábban talált kapcsolatokat a születési évszak és a mentális egészség között – mint például a táplálkozás és az anyák egészsége -, még mindig érdemes figyelembe venni az egész család testi és lelki egészségét illetően.