Terhesség

Biztonságos a súlyozott takaró a terhesség alatt vagy a kisgyereknek?

Mik azok a súlyozott takarók? Kinek való a használatuk, és használhatják kisgyerekek vagy kismamák ezeket a takarókat?
2022. Január 31.
Biztonságos a súlyozott takaró a terhesség alatt vagy a kisgyereknek? (Fotó: Getty Images)

A súlyozott takarókat érzékszervi, nyugtató, vagy szorongás-takarónak is nevezik. Ezek a takarók olyan nehéz paplanok, amelyek homokkal, üveggyöngyökkel, árpával vagy műanyag nehezékekkel vannak megtöltve, amelyek egyenletesen vannak elosztva a takaróban. A takaró súlya állítólag segít megnyugodni, és megnyugtatni a gyerekeket – hasonlóan egy szoros öleléshez – írja a pregnancybirthbaby.org.au.

A súlyozott takarókat eredetileg az érzékszervi feldolgozási zavarokkal, köztük az autizmus spektrum zavarral küzdő gyerekekkel dolgozó foglalkozási terapeuták javasolták. Elméletileg a súlyozott takaró által kifejtett nyomás pozitív, nyugtató hatással van az idegrendszer túlzott éberségét tapasztaló gyermekre. Azonban amit csak ideiglenesen, felügyelet mellett használt nyugtató eszköznek szántak, az mára egészen más lett.

Bár eredetileg az érzékszervi zavarokkal küzdő gyerekeknek szánták, vannak felnőttek, akik azt mondják, hogy a súlyozott takaró használata segít nekik abban, hogy kevésbé szorongjanak, és gyorsabban megnyugodjanak, ha stresszesnek érzik magukat. Mások, akik álmatlanságot és egyéb alvási problémát tapasztalnak, arról számoltak be, hogy a súlyozott takaró használata hasznos lehet számukra.

A portál szerint sok szülő érdeklődik, hogy hasznos lehet-e a súlyozott takaró a kisgyermeke alvásának javítására. Azonban míg az egészséges felnőttek dönthetnek úgy, hogy biztonságosan használják a súlyozott takarót, a kisgyerekek beszorulhatnak a súlya alá.

A legtöbb gyártó szerint a súlyozott takarókat nem szabad 4 év alatti gyerekeknél használni. De nincs elég bizonyíték arra, hogy bármely életkorban a gyerekkorban biztonságos.

Nagyon kevés kutatás foglalkozik a súlyozott takarók biztonsági vonatkozásaival vagy hasznosságával a gyerekek alvásának javításában.

A portál szerint nincs egyértelmű bizonyíték arra vonatkozóan, hogy működnek. Valójában akár ártalmasak is lehetnek – különösen helytelen használat esetén.

A gyerekeknek nem ajánlott laza, nem feszes ágyneművel aludniuk, különösen a kiságyban. Ennek az oka az, hogy a takaró vagy az ágynemű betakarhatja a baba fejét és arcát, növelve a túlmelegedés és a fulladás kockázatát. Előfordulhat, hogy a kisgyerekeknek nincs meg a megfelelő mozgásképességük vagy erejük ahhoz, hogy kibújjanak a súlyozott takaró alól. A súlyozott gyöngyök fulladásveszélyesek lehetnek, ha kiömlenek a takaróból.

Biztonságos a terhes nők számára a súlyozott takaró? Erre vonatkozóan valójában nincs elég egyértelmű bizonyíték.

Ha alvási problémákat, szorongást tapasztalunk, ha nem tudunk aludni a szorongás vagy a stressz miatt, javasolt beszélni az orvosunkkal. A különböző relaxációs technikák, és a jó alvási szokások hozhatnak változást. Lefekvés előtt 1 órával már nem tanácsos használni a telefont vagy más okos eszközt. Célszerű kerülni az olyan stimulánsokat késő délután és este, mint például a kávé, a kóla és a csoki.

Forrás: pregnancybirthbaby.org.au