Terhesség

Érzi a magzat az anya feszültségét – lefotózták!

Az anyaméhben lévő magzat arcáról készült felvételnek a világ legnyugodtabb képének kellene lennie. Az állhoz húzott apró kéz azonban arról árulkodik, hogy a baba stressznek van kitéve.
2014. Június 16.

A figyelemreméltó felvétel egy olyan kutatás keretében készült, amely azt mutatta ki, hogy a magzatok gyakrabban érintik meg az arcukat, ha az édesanyjuk szorongást vagy tehetetlenséget érez, illetve stressznek van kitéve. A kutatók úgy vélik, hogy a babák megérzik az anya szorongását, és az érintés erejével próbálják megnyugtatni magukat. A felnőttek ezt általában úgy teszik, hogy mindkét kezükkel megfogják a fejüket. A stresszes anyák magzatai viszont inkább csak az egyik kezüket használják.

Bár már korábbi kutatások is kimutatták, hogy a babák megérzik a stresszt az anyaméhben, ez az első fényképfelvétel, ami bizonyítékkal szolgál a jelenségre. A Durhami Egyetem kutatói Nadja Reissland vezetésével 15 édesanyán végeztek 4D-s ultrahang-vizsgálatot a terhességük alatt négy alkalommal.

A kismamákat megkérdezték az egyes ultrahang-vizsgálatokat megelőző egy hónapban tapasztalt stressz mértékéről, és a videofelvételeken megfigyelték, hányszor érintik meg az arcukat a magzatok. A nyolc kislány és hét kisfiú összesen 342 alkalommal tette ezt.

Érzi a magzat az anya feszültségét – lefotózták!

A Laterality: Asymmetries of Body, Brain and Cognition szaklapban publikált tanulmány arról számolt be, hogy minél jobban szorongott az édesanya, annál gyakrabban érintette meg az arcát a baba az anyaméhben. Dr. Reissland szerint a magzatok az édesanya szervezete által termelt kortizol stresszhormon megnövekedett szintjét érzékelik.

A kutatásból az is kiderült, hogy azok a babák, akiknek édesanyja stressznek volt kitéve, nagyobb valószínűséggel érintik meg az arcukat a bel kezükkel. Ez a részlet azért fontos, mert a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, az autizmus, a depresszió és a skizofrénia is gyakrabban fordul elő balkezes emberek között. “Az édesanyák többségének nincs miért aggódnia” összegezte dr. Reissland, “de néhány kismamának érdemes odafigyelnie a stressz-szint csökkentésére.”

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Medipress