Kisgyerek

 Így okozhat fulladást egy lufi – a mentős figyelmeztetése

Színes, vidám, népszerű: ilyen a lufi a bulikon, babazsúrokon. A gyerekek imádják, arra azonban kevesen gondolnak, hogy halálos fulladásveszélyt jelenthet számukra.  
2023. Március 21.
lufi
Fotó: Instagram

Talán nem is hinnénk, de a végzetes fulladások vezető oka világszerte egy egyszerű dekorelem, a lufi. Erről beszél egy Instagram-videóban Nikki Jurcutz, egy gyermek-elsősegélynyújtó szolgálat, a Tiny Hearts Education vezetője. Igen, ez egy olyan rémálom, amivel senki nem akar szembesülni, de érdemes komolyan vennünk.  Nikki kisfilmben mutatja be, hogyan szorulhat be egy léggömb egy kisgyermek torkába.

Nagyon könnyű, nedves a nyáltól – mondja. – Megmutatom, mi történik, ha a légutakba kerül” – figyelmeztet. Ezután egy átlátszó csődarabot mutat, amelybe beleragadt egy léggömb egy része. “Ne feledje, gyerekek nyelőcsöve egy nedves, ragacsos közeg, és a ballon is épp ilyen. Ezekkel a nem élelmiszer jellegű tárgyakkal az a probléma, hogy nagyon nehéz őket kivenni. Még hátba ütések vagy bármilyen nyomás esetén is nehéz eltávolítani őket.”

Nikki ezután megfújja a csövet hátulról, de a léggömb meg sem mozdul.”Mozdíthatatlanok” – mondja, és további magyarázatot ad a képernyőn megjelenő szövegben: “A ballon elmozdulhat ugyan, de gyorsan megakad a légút másik oldalán ahelyett, hogy kijönne, ahogy azt más gyakori fulladást okozó dolgoknál is látjuk, például a szőlőnél.

Videóját azzal fejezi be: “Nagyon figyeljünk oda a kicsikre, ha léggömbbel játszanak.

Majd tesz néhány konkrét javaslatot:  

• Tilos leeresztett lufikkal játszani

• Ha kidurran, azonnal dobjuk ki!

• Mindig legyen a gyerekek mellett felnőtt

• A buli után szabaduljunk meg tőlük!

• Soha ne kössünk lufikat kiságyra vagy babakocsira, bármilyen vidámnak tűnik is

• Az egészen kicsiktől tartsuk távol ezeket!

• Győződjünk meg arról, hogy a léggömbök zsinórjai rövidebbek 22 cm-nél, hogy ne okozhassanak fulladást