Kisgyerek

Ihat-e növényi tejet a gyerek?

A növényi tejek, elsősorban a mandulatej nagyon népszerűvé váltak az elmúlt években a felnőttek körében. De biztonságosan adhatóak ezek az italok a gyerekeknek, és ha igen, mennyi idős kortól?
2019. Április 13.

A mandulatej általában nagyon finomra őrölt mandulából és vízből készül, a boltban kapható készítmények ezen kívül más összetevőket (pl. vaníliát, édesítőszereket, állagjavítókat) is tartalmazhatnak. Sok gyártó vitaminokkal, ásványi anyagokkal is dúsíthatja a mandulatejet.

A legapróbbaknak, vagyis az egy éven aluli csecsemőknek sem tehéntej, sem pedig növényi tejek adása nem javasolt, ezek ugyanis egyrészt nem elégítik ki megfelelően a növekvő baba tápanyagigényét, másrészt a tehéntej allergizálhat is. Egy éven felüli kicsiket azonban megkínálhatunk mandulatejjel, ám néhány dologra ilyenkor is figyelni kell.

A mandulatej nem helyettesítheti sem az anyatejet, sem pedig a tápszert, vagyis, ha a gyermekünk még fogyasztja ezeket, akkor ezen kívül adhatjuk neki a mandulatejet, a hozzátáplálás részeként.

Érdemes olyan mandulatejet választani, amely nem (vagy csak nagyon kis mennyiségben) tartalmaz hozzáadott cukrot, illetve, amely vitaminokkal vagy ásványi anyagokkal dúsított. Természetesen, nagyon fontos, hogy a mandulatej a kiegyensúlyozott és változatos étrend része legyen!

Fontos azt is figyelembe venni, hogy az olajos magvak az emberek egy részénél allergiás reakciókat válthatnak ki, ezért konzultáljunk a gyermekorvossal, mielőtt mandulatejet adnánk a gyereknek. Különösen lényeges lehet ez a lépés abban az esetben, ha van olyan közvetlen családtag, aki allergiás az olajos magvakra!

(Cikk forrása: medicalnewstoday.com)

Ez is érdekelhet: