Kisgyerek

Ilyen a klasszikus európai reggeli

Kontinentális reggelinek is nevezik azt, amit szállodákban is szinte mindenütt egyformán megkapsz: friss péksütemény, dzsem, vaj, narancslé, tea, kávé. Készítsd el egészségesebben!
2011. Szeptember 26.

Ideális reggeli akkor, ha korán kelsz, vagy hétvége van, és ráérsz frissen sütni. A hagyományos európai, úgynevezett kontinentális reggeli kötelező tartozéka a friss sütemény vagy péksütemény, a vaj, a habos kávé és a finom lekvár. Ez a hagyomány ihlette ezt a receptet is. Célom az volt, hogy az amúgy finom és közkedvelt reggelitípust kicsit egészségesebbre, magasabb rosttartalmúra alakítsam. Néhány változtatással vitaminokban gazdag ételt tehetsz a család asztalára.

1. Cukrozott gyümölcslevek helyett adj hozzá frissen préselt gyümölcslevet.

2. Cukrozott, fehérlisztből sütött péksütemény, süti helyett készíts frissen valamit, teljes kiőrlés lisztből. Ehhez találsz itt könnyen kivitelezhető receptet.

3. Cukrozott lekvár helyett kenj a kenyérre friss, natúr gyümölcspépet vagy cukor nélkül befőzött lekvárt.

4. A zsírtartalmat csökkentheted, ha vastag vajazás helyett sovány túrókrémet kensz a kenyérre. Nagyon finom lekvárral vagy friss gyümölcsökkel!

5. A kávét lehetőleg ne édesítsd, ismerkedj meg az igazi aromájával! Műtejszínhab, kávékrémpor helyett tegyél bele friss tejszínt vagy ami még jobb, tejet.

6. Kiegészítheted a reggelit egy kis házi gyümölcsjoghurttal: natúr joghurtból, zabpehelyből vagy zabkorpából, egy kanálka darált mandulából vagy dióból és nyers gyümölcspépből, citromléből készül.

Ilyen a klasszikus európai reggeli

Egészségesebb hozzávalókból,

magasabb rosttartalommal,

cukor nélkül

Fotó: Rátkai Éva

Ökörszem

Hozzávalók

50 deka teljes kiőrlésű búzaliszt, egy zacskó szárított élesztő, egy kávéskanál őrölt koriander, egy kávéskanál őrölt fahéj, egy kávéskanál őrölt szegfűszeg, fél kávéskanál só a tésztáhozA tetejére: sovány, natúr krémtúró, 30 deka érett idénygyümölcs darabolva

Keverd össze lisztet az élesztővel, a sóval és a fűszerekkel, majd adj hozzá annyi meleg vizet, hogy könnyű, egészen sűrű galuskatészta legyen az eredmény. Meleg helyen hagyd kelni legalább másfél óta hosszat, majd öntsd lisztezett felületre, szórj rá lisztet, hogy ne ragadjon, és kanállal szaggass belőle a sütőpapírral borított tepsibe gyerektenyérnyi, kerekded halmokat. Nyomkodd laposra lisztes ujjakkal, úgy, hogy középen kis mélyedés legyen. Ebbe tölts krémtúrót és gyümölcsdarabkákat. Negyedóra utókelesztés után told a 200 fokosra előmelegített sütőbe, és süsd húsz percig.

Miért jó reggelire?

Lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, az élelmirost-tartalom magas. Energiában gazdag táplálék, ezért ideális reggelre. A friss, ropogós sütemény édes, fűszeres illata betölti a lakást, hogy igazán otthon érezhesd magad. Nem is fogod hiányolni belőle a cukrot, olyan finom!

Mit igyak hozzá?

Legjobb persze a tejhabos, forró tejeskávé, de lehetőleg cukor és egyéb édesítés nélkül, hogy igazán érezhesd finom aromáját. Különösen annak jó kávéval kezdeni, akinek alacsony a vérnyomása, és szereti az erőteljes, mégis kifinomult ízeket. Készíthetsz forró csokit vagy gabonakávét is.