A fejlesztés lényege, hogy növényi hulladékból készítik a csokoládét, így kevesebb cukrot tartalmazhat, másrészt a bolygót sem terheljük meg annyira, mert a növényi hulladék felhasználásával készített csokoládé előállításához kevesebb földre és vízre van szükség, írja a The Guardian.
A Nature Food folyóiratban közzétett tanulmány szerint a kakaóhüvely pépesített héja és belseje a cukorhoz hasonlóan édes ízt ad a csokoládénak, így akár teljesen elhagyható a cukor belőle. Ráadásul a tanulmány szerint az így készülő csokoládé előállításához hat százalékkal kisebb földterületre van szükség.
Az egyetlen probléma a szárítás: jelenleg a gyártása során mintegy 12 százalékkal nagyobb a károsanyag-kibocsátás. Erre az lehet a megoldás a kutatók szerint, hogy nagyobb mennyiséget gyártanak, napon végzik a szárítást vagy ha napelemekkel termelik meg a szárításhoz szükséges energiát.
(Qubit)