Kisgyerek

Hány éves kortól kaphat a gyerek csokit?

Amellett, hogy nagyon finom, a magas kakaótartalmú csokoládét még antioxidáns tulajdonságai miatt is érdemes lehet fogyasztani. De mikortól kaphatja a kisgyerek?
2022. Szeptember 28.
kislány csokit eszik
Mikortól kaphat csokit a gyerek?

A csokoládéval kapcsolatban amit érdemes figyelembe venni, hogy 2 éves aluli gyermekek számára az Amerikai Gyermekgyógyászati ​​Akadémia (AAP) nem javasolja a koffeint vagy a hozzáadott cukrot tartalmazó ételek fogyasztását. A csokiban mindkettő megtalálható.

Csokoládé és koffein

A Verywell Family portál szerint bár arról nincs sok információ, hogy a koffein hogyan hat a fejlődő gyermek agyára, de a koffein mellékhatásai adhatnak okot az aggodalomra.  A 100-400 mg közötti koffeinbevitel idegességet, izgatottságot válthat ki. Továbbá van arra is bizonyíték, hogy a koffein megzavarhatja a gyermek alvását, hatással lehet a csontjai egészségére, és emelkedett vérnyomást okozhat.

Tehát azt is át kell gondolni, hogy mennyi koffeint kap a gyermek a csokoládé vagy a csokoládés desszert adagjainál. Példának az étcsokoládéból 100 g nagyjából 43 mg, míg a tejcsokoládéból 100 g nagyjából 20,5 mg koffeint tartalmaz. De más csokoládés desszertekben, például pudingban, jégkrémben, stb. is van kis mennyiségben koffein.

Csokoládé és hozzáadott cukor

A 2 éves kor alatti kisgyerekek számára nem ajánlott a hozzáadott cukrot tartalmazó ételek fogyasztása. A magas cukorbevitel olyan problémákkal hozható összefüggésbe, mint a túlsúly és elhízás, a fogszuvasodás, a magas koleszterinszint, és a 2-es típusú diabétesz. Éppen ezért érdemes azt is átgondolni, hogy a gyermek mennyi cukrot kap, mielőtt csokoládét adnánk az étrendjéhez.

A kemény csokoládé továbbá fulladásveszélyes is lehet a kisebb gyermekek számára, amit szintén szem előtt kell tartani, mielőtt csokoládét kapna.

Mi a helyzet más desszertekkel?

Ha az idősebb gyermek már időnként süteményt, más édes ételeket, desszertet kér, akkor az egyensúly megteremtése érdekében alkalmanként érdemes lehet ezekkel kínálni. A portál szerint jó, ha a desszertet az összes többi étel mellé tesszük az asztalra, és hagyjuk, hogy a gyermek tetszés szerinti sorrendben egyen ezekből – így a desszert nem emelkedik a többi élelmiszer fölé. De figyeljünk arra is, hogy ne legyen a desszertből jutalmazó vagy ”megvesztegető” étel sem.

Forrás: verywellfamily.com

Nyitókép forrása: Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu