Kisgyerek

Hogyan lehet meggátolni, hogy állandóan desszertet akarjon enni?

Állandóan édességet kér a gyerek, folyton nassolni akar? Ha hasonló a helyzet, ideje közbelépni.
2020. Augusztus 28.
Hogyan lehet meggátolni, hogy állandóan desszertet akarjon enni? (Fotó: Getty Images)

A Today’s Parent dietetikus segítségét kérte abban, hogyan lehet megakadályozni, hogy folyton desszertet akarjanak enni a gyerekeket.

A túl magas cukorbevitel összefüggésben áll a szívbetegséggel, az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség magasabb kockázatával, még a gyermekeknél is. Ráadásul a túl sok édesség eltelít, így kevesebb hely marad a tápláló ételeknek. Egy kis édesség természetesen beleférhet, de a gyerekek számára nem ajánlott napi 6 teáskanál (24 gramm) cukornál többet fogyasztani – ezt pedig az élelmiszerek hozzáadott cukortartalma miatt könnyű átlépni.

Hogyan élvezhetik tehát a gyerekek az édességeket úgy, hogy közben nem lesznek édesség-függők? A következő módszerek ebben segíthetnek.

Állíts fel irányelveket

A szülők feladata az egészséges táplálkozási irányelvek felállítása a gyermekek számára. Nem kell szuperszigorú szabályoknak lenniük – ezek hozzájárulhatnak a későbbi, az étrendhez való negatív hozzáálláshoz -, de érdemes megszabni, hogy maximum heti néhány, vagy napi egy édesség engedélyezett, a gyerekeknek pedig nem szabad engedni, hogy erről ők döntsenek. Ha tudják, hogy például napi egy édességet ehetnek, érdemes megengedni, hogy ők válasszák meg, azt mikor fogyasztanák el, ez segíthet megelőzni a hisztit.

Az alap legyen a teljes értékű ételek

Ha tele van a kamra süteménnyel, édességgel, a gyerekek nagyobb valószínűséggel szeretnének majd ilyesmiket enni – de ha nincs otthon gumicukor, akkor nem is kérik azt, ha pedig mégis, mondhatod, hogy az sajnos nincs. Ehelyett töltsd fel a konyhát tápláló, egészséges ételekkel, zöldséggel, gyümölccsel, teljes kiőrlésű gabonafélékkel, joghurttal, magvakkal, hüvelyesekkel. Édességből pedig válassz például granolát, házi aprósüteményt, melyekben kevesebb a cukor, mint a cukorkákban, töltött csokikban, egyéb bolti nyalánkságokban.

Kerüld az édességgel való jutalmazást

Ha vigasztalásra vagy jutalmazásra használod az édességet, a gyerekek megtanulják, hogy a fizikai éhség helyett az örömhöz vagy a bánathoz kapcsolják az evést. Ahogy egyre idősebbek lesznek, bármilyen szomorúság vagy öröm éri őket, cukorra vágynak majd. Ehelyett öleléssel, kedves szavakkal, közös idővel, matricával vagy meseolvasással jutalmazz.

Figyelmen kívül hagyás

Amikor a gyerekek édességet követelnek és hisztiznek, hagyd figyelmen kívül a követelést, és ahelyett, hogy sütivel nyugtatnád meg őket, játsszatok együtt. Sokszor elmúlik az édesség iránti vágy, mert valójában nem éhesek voltak, csak unatkoztak.

Mindig van holnap

“Ma már fagyiztál, de holnap kaphatsz újra édességet. Mit szeretnél majd?”. Ezzel hatékonyan el lehet terelni a gyerekeket, amikor egy újabb adag édességért könyörögnek. Idővel hozzászoknak, hogy hamarosan ismét élvezhetik az édességet, bár eleinte ez nehéz lehet. De később kevésbé lesznek sürgetők, és a hiszti is kevesebb lesz.

Ne tiltsd az édességet

A tanulmányok szerint ez a taktika arra készteti a gyerekeket, hogy édességet akarjanak. Az iskolában, gyerekzsúron, kirándulásokon, stb. bárhol kínálhatják édességgel a kicsiket a többiek. Sokkal jobb, ha megtanulják, hogyan élvezzék tudatosan a nassolnivalót, egyenek belőle keveset, és ne vigyék túlzásba. Ez pedig nem megy, ha teljesen korlátozva vannak.

Forrás: todaysparent.com