Kisgyerek

Kínában tesztelték a jamaicai, olcsó, gyerekfejlesztő módszert

Egy Jamaicában már 30 éve működő, gyerekeket fejlesztő programot most más országban is teszteltek, és úgy tűnik, ott is sikeres. A módszer nagy előnye, hogy olcsó.
2020. Szeptember 28.
Ezzel a módszerrel is lehet fejleszteni a kisgyerekeket (fotó: Getty Images)

Sok országban probléma, hogy hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatása igen költséges. Jamaicában létezik egy olcsó és eredményes módszer, amit nemrégiben Kínában is teszteltek – írja a g7.hu.

James Heckman és munkatársai azt vizsgálták véletlenszerű, kontrollált kísérletekkel, hogy mennyire ültethető át a Jamaicában sikeres program Kína legszegényebb területére. Kína vidéki, hegyvidékes részéről választottak ki egy települést, ahol a családok egy részét látogatták a program által képzett fejlesztők, a másik részét viszont nem. A programban összesen 1500 család vett részt. Mindegyikükhöz olyan fejlesztő érkezett, akinek a szülőkkel azonos végzettsége volt.

A családlátogató fejlesztők fő feladat, hogy a szülőknek azt tanítsák meg, hogyan tudnak a legjobban foglalkozni a gyerekeikkel.

A kiválasztott családokat speciális algoritmusok segítségével társították a hozzájuk leginkább hasonlító olyan családokhoz, akik nem vettek részt a programban. Mindkét csoport gyerekei kaptak táplálékkiegészítőket, a kontroll csoportban lévők azonban egyéb fejlesztéseket nem.

A fejlesztések a finommotorikus képességekre, a nyelvi és kognitív képességekre és a szociális, érzelmi képességekre fókuszáltak. A fejlesztők majdnem két évig heti rendszerességgel jártak a családokhoz. Az 1500 családnál mindössze 91 látogatóra és 24 projektszervezőre volt szükség.

Az eredmények azt mutatják, hogy a programban résztvevő gyerekek jelentősen jobban teljesítettek, mint azok a gyerekek, akik kizárólag táplálékkiegészítő kaptak. Egyaránt jobb a finommotoros, a kognitív és a nyelvi képességük is.

A fejlesztő program leginkább a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeknek szól, ezét nagyon fontos, hogy a program nem kerül sokba.

Forrás: g7.hu