Kisgyerek

Kullancsok, hanyagoljatok!

Rettegni azért nem kell a kullancsoktól, de nem árt az óvatosság, hiszen többféle betegséget terjesztenek, és csak az egyik előzhető meg az időben, három részletben beadott oltással.
2011. Június 07.

Nyilván nem lehet burokban élni, és nyugodtan, védőfelszerelés nélkül is lehet kirándulni, parkba menni. Néhány jó tanácsot azért érdemes megfogadni:

1. Mindig ügyelj a zárt ruházat használatára, a lábszár ne maradjon csupaszon. A nadrágra húzd rá a zoknit, hiszen a kullancsok – a tévhittel ellentétben – nem a fák tetejéről ugranak ránk, hanem lentről támadnak. Ha itt nincs rés a pajzson, nehezebben érhetnek célt. Ezért erdőben, mezőn, bokrokkal övezett parkokban nyáron is érdemes hosszú vászonnadrágot viselni. A pólót is érdemes betűrni a nadrágba.

2. A ruhát és a szabadon hagyott bőrfelületet is befújhatod különböző kullancsriasztó aeroszolokkal, ám arra ügyelj, hogy ezek csak ideig-óráig védenek, nagyobb mennyiségben fejfájást okozhatnak, gyerekek akár allergiásak is lehetnek rá.

3. A kicsikre adj könnyű sapkát, lehetőleg olyat, amely a nyakat is védi. Még jobb, ha világos színű, így könnyű észrevenni rajta az élősködőt.

4. Minél rövidebb időt tölt a bőrben az állat, annál kisebb a fertőződés esélye.

Hazatéréskor tehát ne várj az esti tisztálkodásig, hanem azonnal tarts kullancsvizitet, azaz ellenőrizzétek minden családtag egész testét. Fokozott figyelmet érdemelnek a hajlatok (fül mögött, tarkó, könyök, hónalj, térd), hiszen itt észrevétlenül elrejtőzhetnek – tanácsolja dr. Lakos András infektológus kandidátus. Bővebben: www.kullancs.hu

Forrás: Kismama magazin