Kisgyerek

5 tévhit a kullancscsípésről

Itt a kullancsszezon, ilyenkor jobb, ha előre felkészülünk, mit szabad és mi az, amit tilos tenni, ha a gyerekben kullancsot találunk
2023. Május 03.
Kullancs
Kép: Getty Images

Semmiképpen ne essünk pánikba, persze ezt könnyű mondani. A tájékozottság magabiztossá tesz, így most megpróbáljuk összeszedni a legfontosabb tudnivalókat és tévhiteket.

Valójában nem beszélhetünk már kullancsszezonról, ami alapesetben április-májusban szokott kezdődni. Az enyhe telek egyik hatása, hogy januárban is gondolnunk kell arra, lehet bennünk kullancs. Ezért minden alkalommal, ha erdőn, mezőn jártunk, nézzük át a gyereket és egymást.

A legfontosabb a megelőzés, a védekezés és a kullancs szakszerű kiszedése. Megelőzésre ott van az oltás (kullancs-encephalitis elleni védőoltás), amely – ahogy neve is mutatja – a kullancs által terjesztett encephalitis, vagyis agyvelőgyulladás ellen nyújt hatékony védelmet. A kullancs által okozott Lyme-kór ellen nincs védőoltás, de szerencsére gyógyítható betegség, amelyet antibiotikumokkal kezelnek. Sokat tehetünk azzal is, ha öltözékünkkel védekezünk: a zoknit a nadrágra húzzuk, hosszú ujjú pólóban kirándulunk nyáron is. Ha pedig beütött a krach, és kullancsot találunk a gyerekben vagy magunkban, akkor azonnal szakszerűen ki kell szedni. Ehhez érdemes patikákban kapható kullancs kiszedő csipeszt vagy kanalat magunknál tartanunk. A kiszedés egyszerű: a bőrhöz minél közelebb ragadjuk meg az eszközzel a kullancsot, és húzzuk ki. A potroh összenyomása nélkül célszerű mindezt megtennünk, de ha a feje a bőrben marad, amiatt felesleges aggódnunk, pár napon belül kilökődik magától. Ezek a legfontosabb tudnivalók, de sokat tanulhatunk a leggyakoribb tévhitekből is. Íme az 5 leggyakoribb tévhit:

1. Kullancsokkal csak kiránduláskor találkozhatunk.

Sajnos nem. Kullancsok a saját kertünkben, sőt a nagyvárosok parkjaiban is megtalálhatók.

2. A kullancsok a fáról esnek ránk.

Szó sincs róla, a kullancsok leginkább a sűrű aljnövényzetet kedvelik.

3. Ha kullancs kerül belénk, akkor az óramutató járásával megegyező/ellentétes irányba kell csavarni.

Egyáltalán nem szabad csavargatni, sem egyik, sem másik irányba. A fentebb említett eszközös valamelyikével határozottan húzzuk ki.

4. Kullancscsípés esetén be kell kenni az állatot krémmel/olajjal, hogy megfulladjon és kilökődjön.

Tilos kenegetni, ezzel csak nagyobb bajt csinálunk. Minden olyan megoldás, ami a kullancs fulladásával, öklendezésével jár, megnöveli a fertőzés kockázatát.

5. Miután kiszedtük, alaposan fertőtleníteni kell a bőrt.

Ha azért tennék, hogy ezzel megakadályozzuk a kullancs okozta fertőzést, akkor rossz nyomon járunk. A felületi fertőtlenítés nem jut a véráramba és egyébként sem érné utol a kullancs által okozott fertőzést. Ha megnyugtat minket, akkor fertőtlenítsük le a bőrt, de azzal legyünk tisztában, hogy ezzel nem csökkentettük a kockázatot.

Ha minket vagy gyermekünket kullancs csípett meg, akkor érdemes figyelni a helyét: a Lyme-kór első bőrtünete a kullancscsípést követően 24 óra múlva jelentkezhet, de jellemzőbb, hogy 7-10 nap kell ahhoz, hogy a bőrön felismerhetővé váljon a tipikus bőrtünet. Ez nem más, mint a csípés körül megjelenő ovális, vörös folt, ami egyre növekszik. Ilyenkor érdemes szakemberhez fordulni.