„Az ajánlott célérték ugyanaz minden 2 és 18 év közötti gyermek számára, hogy leegyszerűsítsük a helyzetet a szülők és a közegészségügyi tanácsadók számára” – mondta a társaság sajtótájékoztatóján a Circulation című szakfolyóirat augusztus 22-i számában közölt nyilatkozat vezető szerzője, Dr. Miriam Vos.
Hozzáadott cukornak minősül minden olyan cukor, beleértve a kristálycukrot, a fruktózt és a mézet is, amit élelmiszerek és italok feldolgozásához és elkészítéséhez használnak fel, valamint amit az asztalnál adnak hozzá az ételekhez, vagy külön fogyasztanak el.
A nyilatkozat szerint a 2 éven aluli gyermekek számára egyáltalán nem javasolt hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek és italok fogyasztása. Továbbá a 2 és 18 év közötti gyermekeknek és kamaszoknak legfeljebb heti 2,3 deciliter cukorral ízesített italt szabadna fogyasztaniuk.
A nyilatkozat a cukor a gyermekek egészségére gyakorolt hatására vonatkozó rendelkezésre álló kutatások áttekintése alapján született meg. A nagy mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek és italok rendszeres fogyasztása magas vérnyomás, elhízás és diabétesz kialakulásához vezethet, amelyek növelik a szívbetegségek kockázatát.
„A sok hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszereket fogyasztó gyerekek általában kevesebb szívbarát egészséges ételt, például zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát és zsírszegény tejterméket fogyasztanak” – tette hozzá Vos.
A Nutrition Facts Panel bizottság elrendelte, hogy 2018 júliusától az Egyesült Államokban forgalmazott minden élelmiszeripari terméken kötelező feltüntetni az előállításához felhasznált hozzáadott cukor mennyiségét.
Forrás: Medipress