Gyerek

Ez történik, ha 10 napig nem eszik a gyerek cukrot

Tíz nap cukor nélkül. Talán ez elsőre soknak hangzik. Próbáljátok ki, a szervezetetek nagyon hálás lesz érte.
2016. Május 12.
Milyen hatással van a gyerekre, ha nem eszik 10 napig cukrot?

Az utóbbi években szinte mindenki tudatába beleégett, hogy a túlzott cukorfogyasztás nincs jó hatással az egészségünkre és olyan betegségek kiváltó oka lehet, mint a diabétesz, elhízás, szívelégtelenség, vagy akár a rák.

Számos statisztika beszámolt már róla, hogy több cukrot fogyasztunk, mint történelmünk során bármikor, a világ éves cukorfogyasztása napjainkban mintegy 180 millió tonna, Magyarország cukorfogyasztása pedig évente 375-400 ezer tonna köré tehető. Ráadásul szinte majdnem minden feldolgozott élelmiszer tartalmaz hozzáadott cukrot, vagy valamilyen édesítő szert. (Ilyen lehet például a glükóz/fruktóz, magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup, kukoricaszirup, szacharóz, maltóz, dextróz, répacukor, nádcukor, dehidratált cukornádlé, dextrin, maltodextrin, stb.)

Korábban az elhízás elleni küzdelem főellensége a zsír volt, ám mára a cukor vette át az első helyet a ranglistán. Szerencsére az “édes méreg” elleni küzdelem korántsem reménytelen, sőt ellentétben számos más diétával, hatása szinte azonnal, akár tíz nap alatt érezhető és látható.

A Kaliforniai Egyetem kutatói, Dr. Robert Lustig vezetésével, gyerekeken végeztek el egy kísérletet, akiknél a cukor mellőzése után sikerült átlagosan 33-as triglicerid-szintet mérni, az LDL-koleszterin szintjük pedig átlag 5 ponttal csökkent, csakúgy mint diasztolés vérnyomásuk. A tanulmányban részt vevő gyerekeknek mindössze tíz nap alatt sikerült drasztikusan csökkenteni a cukorbetegség kialakulásának a kockázatát. 

Ez is érdekelhet: