Gyerek

Növelheti a rák kockázatát a cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség jelentős mértékben növeli a rák megjelenésének kockázatát. A kockázat mértéke nemek szerint eltér.
2019. Május 22.
Növeli a rák kockázatát a cukorbetegség

Nagy kiterjedésű vizsgálatot végzett a Kínai Nemzeti Kutatás-Fejlesztési Program: Shanghai környékén élő 410 ezer betegen végzett kutatásuk szerint a 2-es típusú cukorbetegség nagymértékben hozzájárul egyes ráktípusok kialakulásának kockázatához. A kockázat mértéke nemek szerint eltérő: a 2-es típusú cukorbetegség férfiaknál 11, nőknél 13 ráktípus kialakulásának kockázatát növeli.

Férfiaknál a legerősebb kapcsolatot a cukorbetegség és a prosztatarák között mérték: a 2-es típusú diabetes 86%-kal magasabb kockázatot eredményezett. Összefüggést mutattak ki az egyes bőrráktípusok, leukémia, pajzsmirigyrák, lymphoma, tüdőrák, vese- és májrák, gyomorrák és colorectalis rák kockázatának növekedése között is. Nőknél viszont a cukorbetegség több mint kétszeresére növelte a légcső- és gégerák kockázatát, de kapcsolatot találtak méhnyakrák, mellrák, petefészekrák pajzsmirigyrák, a májrák, tüdőrák, nyelőcsőrák, hasnyálmirigyrák, lymphoma, colorectalis rák, leukémia, és a gyomorrák között is.

A terhességi cukorbetegséggel küzdőknél nagyobb eséllyel alakul ki a későbbiek folyamán diabétesz, ami azonban a hízás elkerülésével, mozgással, megfelelő táplálkozással hatékonyan megelőzhető. 

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MedicalOnline