Gyerek

A légszennyezettség növeli a cukorbetegség kockázatát

Ha a lakóhely közelében légszennyezettségnek van kitéve az ember, az növeli az inzulinrezisztencia kialakulásának esélyét, ami ami a 2-es típusú cukorbetegség előszobája lehet - derül ki egy friss kutatásból.
2016. Szeptember 13.

A Diabetes című szaklapban megjelent kutatás szerint a cukorbetegség kialakulása nem csak genetikai tényezőkön és életmódbeli döntéseken múlik, hanem a helyi közlekedési viszonyokból fakadó légszennyezettég is hozzájárulhat a problémához.

Anette Peters professzor, a Helmholtz Zentrum München munkatársa és csapata közel 3 ezer olyan alany adatait elemezte, akik Augsburg városában és két környező kertvárosban élnek. Minden egyes résztevő interjún, majd teljes körű vizsgálaton esett át, amelynek része volt a vérvétel útján történő elemzés, hogy az inzulinrezisztencia és a gyulladás tünetei feltérképezhetők legyenek. A diabétesszel nem küzdő résztvevők egy glükóz-tolerancia teszten is keresztülmentek, hogy kiderüljön, a glükóz-anyagcsere romlott-e.

„A vizsgálatokból egyértelműen kiderült, hogy azok, akik már eleve gyengébb glükóz-anyagcserével rendelkeztek, vagyis voltaképpen már pre-diabetikus állapotban voltak, különösen érzékenynek bizonyultak a légszennyezettségre környezetükben” – fogalmaz Peters professzor. A szakember szerint mindez azt mutatja, hogy a sérült glükóz-anyagcsere esetén a légszennyezettség nagyon komoly kockázati tényezőnek minősül, ha 2-es típusú cukorbetegségről van szó.

Az utóbbi időben több olyan kutatás is publikálásra került, amely a légszennyezettséget extra kockázati tényezőként értékeli a szív- és érrendszeri betegségekkel összefüggésben is.

Forrás: Medipress