Kisgyerek

Lehangoló adatok a kézmosási szokásainkról

A szappanos, meleg vizes kézmosás hatékonyan véd a vírusok és baktériumok ellen. A férfiak 15, a nők 7 százaléka egyáltalán nem mos kezet. Pedig a bankjegyek 14 százaléka emberi ürülékkel szennyezett.
2020. Május 05.
Ezért fontos helyesen kezet mosni (fotó: Getty Images)

A koronavírus-járvány ráirányította a figyelmet egy eddig is ismert tényre, amit azonban járványmentes időszakban hajlamosak vagyunk félvállról venni: miszerint az alapos kézmosás a baktériumok és vírusok elleni védekezésben elengedhetetlen.

Lehangoló adatok a kézmosási szokásainkról

(forrás: MTI)

Néhány ijesztő adat: 1 gramm emberi ürülék 10 millió vírust és 1 millió baktériumot tartalmazhat, s a bankjegyek 14, a bankkártyák 10 százaléka emberi ürülékkel szennyezett. Ha ezt figyelembe vesszük, még inkább felértékelődik a kézmosás fontossága. Ehhez képest a kézmosással kapcsolatos felmérés eredményei elég lehangolóak: amerikai és brit higiéniára, kézmosási szokásokra vonatkozó adatok szerint a férfiaknak csak 50, a nőknek 75 százaléka mos kezet szappannal. Ahhoz, hogy hatékony legyen a szappanos, meleg vizes kézmosás, 15-20 másodpercig kell tartania a procedúrának. Ehhez képest vécéhasználat után átlagosan csak 6 másodpercig mosunk kezet. 

Így kell jól kezet mosni

A hatékony kézmosáshoz nincs szükségünk másra, mint szappanra és meleg vízre. A kézmosás szükséges időtartama 20 másodperc, és térjünk ki a kézfej teljes területére.

Ezek a lépések szükségesek a helyes kézmosáshoz:

1. Tenyerünkben szétkenjük a szappant.

2. Megmossuk az ujjak között.

3. Majd a kézhát tisztítása következik.

4. Az ujjak hátsó részéről se feledkezzünk meg!

5. A hüvelyujjakat se hagyjuk ki, (integető mozdulattal mossuk meg).

6. Végül az életvonalakat tisztítsuk meg az ujjbegyeinkkel!

Lehangoló adatok a kézmosási szokásainkról

(forrás: who.int)

Forrás: MTI/babaszoba.hu