Baba

A leghatékonyabb kézmosási módszer

Hogyan mossunk kezet hatékonyan? Egyáltalán nem biztos, hogy eddig jól csináltuk és a helyes módszert tanítottuk meg a gyerekeinknek.
2020. Március 09.
Kézfertőtlenítés: a helyes módszer (fotó: Getty Images)

Kevesen tudnak hatékonyan, jól kezet mosni, pedig elengedhetetlenül fontos lenne, most a koronavírus és az influenza időszakában különösen. A WHO megalkotta a kézmosás 6 alapmozdulatát. Ezt a 6 mozdulatot kéne mindenkinek elsajátítani.

Csima Zoltán, tanársegéd a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Epidemiológiai Tanszék mutatja meg, hogyan kell kezet mosni.

Langyos, kéz meleg vízzel benedvesítjük a kezeinket, majd a szappan (folyékony a preferált) habját a kéz belsejébe, külsejére és az ujjak közé is be kell vinni. Minél, jobban habzik, annál jobb. Legalább 20-30 másodpercig kell a 6 mozdulatot elvégezni, hogy a baktériumok, vírusok ellen hatásos legyen . Ezek pedig:

1. Tenyerünkön összedörzsöljük a kézfertőtlenítőt

2. Megmossuk az ujjak között

3. A kézhát tisztítása következik

4. Majd az ujjak hátsó részéről se feledkezzünk meg

5. Hüvelyujjakat se hagyjuk ki (integető mozdulattal)

6. Életvonalak megtisztítása az ujjbegyeinkkel

A végén a papírtörlőt részesítsük előnyben, főleg nyilvános mosdóban ennek segítségével zárjuk el a csapot. Drogériákban kapható alkoholos kézfertőtlenítő gélekkel ugyanez az eljárás javasolt.

A leghatékonyabb kézmosási módszer

(kép: who.int)