Kisgyerek

Mennyire teszi tönkre a gyerekek kezét a sok fertőtlenítőszer?

Kézmosás vagy kézfertőtlenítés? Esetleg mind a kettő? De vajon, hogy hatnak a kézfertőtlenítő szerek a gyermek bőrére? Dr. Asbóth Dorottya gyermekbőrgyógyász főorvost kérdeztük a kézfertőtlenítők használatáról.
2020. Október 20.
Mennyire teszi tönkre a gyerekek kezét a sok fertőtlenítőszer? (fotó: Getty Images)

A koronavírussal szembeni védekezésben a maszk használata mellett elengedhetetlen a megfelelő és alapos kézmosás, illetve az alkoholos kézfertőtlenítők alkalmazása is. A kézmosással és kézfertőtlenítők használatával kapcsolatban azonban akad némi bizonytalanság a szülők fejében. Mikor melyiknek van létjogosultsága?

Kézmosás után muszáj kézfertőtlenítőt is nyomunk a gyermek kezére?

Dr. Asbóth Dorottya, gyermekbőrgyógyász főorvos elmondta, hogy a COVID-19 betegség kórokozója vírus, cseppfertőzéssel terjed, és a fertőzött felületek érintésével kerül a kezünkre. Az alkoholos kézfertőtlenítők és a szappanos kézmosás a vírus elleni küzdelemben azonos módon hatnak – a vírus lipid burkát képesek megbontani. Az alapos szappanos-melegvizes kézmosás szerencsére önmagában is hatékonyan elpusztítja, eltávolítja a vírust a kéz felszínéről. A kézmosást követően ezért nem szükséges fertőtlenítőszert is használni.

Mikor van létjogosultsága az alkoholos kézfertőtlenítő szereknek?

A doktornő elmondta, hogy természetesen, amikor nincs lehetőség a megfelelő biztonságos kézmosásra, akkor szükség lehet az alkoholos kézfertőtlenítő szerek használatára. A kézfertőtlenítő szereket akár csecsemőkortól is használhatjuk, ám nyilván akkor érdemes ezekhez nyúlnunk, ha olyan helyzetbe hoztuk a gyermeket, ahol érintkezhetett fertőzött felülettel.

Itt arra hívta fel a szülők figyelmét, hogy főként a tenyéri oldalakra, valamint az ujjak végére kerüljön biztosan elegendő fertőtlenítőszer, míg a kézhátra kevésbé kell a készítményből juttatni. Gyermekek esetében ez különösen fontos, mivel gyakran megfognak tárgyakat, amiket aztán a szájukhoz, arcukhoz emelnek, illetve előszeretettel szopják az ujjukat is.

A kézfertőtlenítő gyengíti a bőr védekezőképességét?

A kézfertőtlenítőkkel szemben hangoztatott gyakori ellenérv, hogy gyengíthetik a gyermek bőrének védekezőképességét, kiszárítják azt, és nem ritkán gyulladást váltanak ki. Mi az igazság ezzel kapcsolatban? -tettem fel a kérdést a doktornőnek.

Dr. Asbóth Dorottyától megtudtam, hogy a bőr felszínén különböző mikroorganizmusokból álló közösség található, ami a bőr- biomot alkotja, és egy egészséges egyensúlyt eredményez. A kéz ezen természetes védekezőképessége jelen esetben valóban áldozatul esik a fertőtlenítésnek.

Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy ez a mikrobiom önmagában nem elég hatékony a koronavírus elleni védekezésben, így összességében sokkal kisebb az áldozat, mint amit a megőrzésével nyernénk.

Ekcémás gyermek is használhat kézfertőtlenítő szert?

Azok a gyermekek, akiknek ekcémájuk vagy egyéb bőrbetegségük van, használhatnak kézfertőtlenítő szereket, de esetükben nagy figyelmet kell fordítani a bőrbetegség tüneteinek kezelésére, lehetőség szerint szanálására is-hívta fel rá a figyelmet a doktornő.

Természetesen, ha bizonyítottan a kézfertőtlenítő szerrel szemben fordul elő kontakt allergia, akkor más módszert kell választani, de ez gyermekek esetében elenyésző szokott lenni-tette hozzá Dr. Asbóth Dorottya.

Gyermek-kézfertőtlenítő kisokos

1. A kézfertőtlenítő szereket elsősorban akkor alkalmazzuk, ha nincs lehetőség szappanos-meleg vizes kézmosásra!

2. Gyermekek esetében a kézfertőtlenítő szer használatát mindig felügyeljük, és fordítsunk különös figyelmet a tenyéri oldalakra, valamint az ujjak végére! A szert éppen elegendő borsónyi mennyiségben használjuk gyermekeknél!

3. Mindig várjuk meg, míg a kézfertőtlenítő megszárad a gyermek kezén!

4. Ha gyermek kezének bőre érzékennyé, szárazzá válik, használjunk a bőrállapotnak megfelelő készítményt, gondoskodjunk ápolásáról!