Gyerek

Ezeket a szokásokat tanítsd meg a gyerekednek, hogy elkerülhesse a betegségeket

Ha gyermeked elsajátítja ezeket az egészséges szokásokat, nagyobb eséllyel kerülik majd el a fertőzések, betegségek.
2020. Március 12.
Ezeket a szokásokat tanítsd meg a gyerekednek, hogy elkerülhesse a betegségeket (Fotó: Getty Images)

Noha teljes mértékben nem tudod megvédeni a gyereket a megfázástól, influenzától, főleg ha óvodába, iskolába jár, a következő szokásokkal azonban csökkentheted az esélyét a megfertőződésének.

Tanítsd meg a helyes kézmosásra

Sok felnőtt sem ismeri, hogyan kell megfelelően kezet mosni, pedig ez az egyik leghatékonyabb módszer a fertőzések elkerülésére. A WHO 6 lépéses technikáját érdemes az egész családnak megismernie, így a gyermeknek is ezt megtanítani. A helyes, szappanos-vizes kézmosásnak legalább 60 másodpercig kell tartania, és utána alaposan meg kell szárítani a kezet.

A gyerekek nagyon sok időt töltenek az iskolában, ezért érdemes mielőbb megtanítani a helyes kézmosási rutinra a csemetédet, hogy ez szokásként is beépülhessen a mindennapjaiba. Tanítsd meg neki azt is, hogy mosson kezet gyakran, különösen étkezések előtt és után, WC használat előtt és után, orrfújás után, és a kinti játék, tömegközlekedés után is.

Mutasd meg neki, hogyan kell helyesen tüsszenteni és köhögni

A megfázással és influenzával kapcsolatos vírusok könnyen terjedhetnek a levegőben a kirepülő nyálcseppeken keresztül. Tanítsd meg gyermekednek, hogy tüsszentsen vagy köhögjön zsebkendőbe, vagy a könyökhajlatába. Egy friss felmérés kimutatta, hogy a legtöbb ember, amikor tüsszent a kezét használja, hogy eltakarja a száját, ez viszont egy rossz szokás, amellyel könnyen átadhatjuk a vírust másoknak.

Mond meg neki, hogy ne fogdossa a szemét

Ha a gyermeked megérint valamit, amit egy beteg ember is megfogott, majd utána hozzáér a szeméhez vagy a szájához, a vírus könnyen bejuthat a szervezetébe ezeken a helyeken. A fertőzések, mint például a kötőhártya-gyulladás is, könnyen átadódhat úgy, ha megfogjuk a szemünket egy olyan tárgy megérintése után, amelyet egy fertőzött már korábban kézbe vett.

Bátorítsd arra, hogy ne ossza meg evőeszközét és poharát másokkal

A gyerekek általában szeretnek osztozkodni (főleg ha nem a kedvenc játékukról van szó), de nem jó ötlet megosztani az evőeszközöket és a poharaikat a kis pajtásaikkal, főként influenzaszezonban. A vírusok és a baktériumok könnyen terjednek a nyál útján, úgyhogy célszerű megtanítani gyermekednek, hogy kerülje az osztozkodás ezen módját.

Ezeken a tippeken túl, győződj meg arról, hogy gyermeked elegendő egészséges és tápláló ételt fogyaszt, amelyek segítik erősíteni az immunrendszerét, és távolt tartják a betegségeket. Ezen kívül biztosíts számára elegendő alvást, amely nem csak az egészség szempontjából fontos, hanem hozzájárul az iskolás korú gyermekeknél, hogy megfelelően tudjanak koncentrálni az iskolában, így elkerülve a túlzott érzékenységet és a hangulatváltozásokat.

(VIA)