Gyerek

Így érdemes erősíteni az immunrendszert a járványos időszakban

Noha a koronavírus kezelésére nincs egy speciális kezelés vagy gyógymód, néhány dolgot tehetünk azért, hogy az immunrendszerünket megerősíthessük. Az alábbi módszereket érdemes kipróbálni.
2020. Április 16.
Így érdemes erősíteni az immunrendszert a járványos időszakban (Fotó: Getty Images)

Megfelelő mennyiségű és minőségű alvás

Az éjszakai alvás mennyisége nagyban befolyásolja a szervezet fertőzések elleni védekező képességét. Egy 2015-ben készült tanulmány szerint azok, akik 6 órát vagy annál kevesebbet alszanak éjszakánként, nagyobb eséllyel lesznek náthásak, mint azok, akik hét vagy több órát is alszanak. A Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) azt javasolja, hogy a felnőttek legalább 7 órát aludjanak éjszaka, és törekedjenek ugyanabban az időpontban lefeküdni és felkelni minden nap, illetve a lefekvés előtti órákban már ne fogyasszanak alkoholt, koffeint, és kerüljék a képernyőhasználatot is, hogy az alvás minősége jobb legyen.

Rendszeres testmozgás

A rendszeres testmozgás csökkenti a gyulladásokat és támogatja az immunrendszert a kutatások szerint. Az egészségügyi szakemberek hetente legalább 150 perc, közepes intenzitású testmozgást javasolnak, vagy naponta legalább 20 perc mozgást. Emellett javasolt hetente 75 perc intenzív testmozgást is végezni. A közepes intenzitású mozgásba tartozhat a gyorsabb gyaloglás, a kerékpározás, az úszás, a kocogás, míg az intenzívebbe a futás vagy más kardio gyakorlat.

Megfelelő mennyiségű folyadék

A hidratáltság nem kapcsolódik közvetlenül a betegségek megelőzéséhez, de segíti az általános egészség megőrzését.  Ha a vizeletünk halványsárga, az jó indikátora annak, hogy kellőképpen hidratáltak vagyunk. Vannak szakemberek, akik azt javasolják, hogy ehhez legalább napi 8 pohár vizet igyunk meg, míg mások napi 2 litert javasolnak.

Megfelelő stresszkezelés

Ebben a bizonytalan időszakban a stressz-szintünk csökkentését könnyebb javasolni, mint valóban megtenni, azonban az egészségügyi szakemberek szerint a magas stressz-szint negatívan hat a szervezet ellenálló képességére. A Carnegie Mellon Egyetem 1990-ben készült tanulmánya szerint azok az emberek, akik magasabb szintű stresszről számoltak be, fogékonyabbak voltak a náthás megbetegedésekre. Egy későbbi, 2012-es kutatás szerint pedig a stressz hatására a szervezet elveszti a képességét a gyulladásos reakciók szabályozására, amely elősegítheti bizonyos betegségek kialakulását.

Az egészségügyi szakemberek azt javasolják, hogy kerüljük a túlzott közösségi média használatot, meditáljunk, gyakoroljuk a kontrollált légzést, a jógát, vagy más stresszoldó tevékenységeket, és rendszeresen pihenjünk.

Sok zöldség és gyümölcs fogyasztása

Semmilyen étrend nem képes megakadályozni a fertőzést, de az olyan alapvető étrendi előírások betartása, mint a sok zöldség és gyümölcs fogyasztása, jó kezdet. Ezeken kívül számos konkrét elem van,a mit érdemes hozzáadni az étrendhez az immunrendszer és az általános egészség erősítése érdekében. Ilyenek a magas C-vitamin tartalmú élelmiszerek, mint a paprika, brokkoli, eper, spenót és a citrusfélék, az E-vitaminban gazdag napraforgómag és mandula, illetve az egyéb egészségügyi előnyökkel járó joghurt, csicseriborsó, fokhagyma és baromfihús. Az egészségügyi szakemberek javasolják a gyömbér, a kurkuma, a zöld tea, a papaja, a kivi és a gomba fogyasztását is.

Alkoholt csak mértékkel

A kutatások szerint a túlzott alkoholfogyasztás hajlamosíthat a légzőszervi megbetegedésekre, ideértve a tüdőt érintő betegségeket is. Emellett a sebgyógyulási képességet is ronthatja. A vacsorához fogyasztott 1-1 dl bor nem valószínű, hogy meg fog ártani, de a túlzásokat érdemes kerülni.

Óvatosan az étrendkiegészítőkkel

Az egyes egészségügyi szakértők véleménye eltér a vitaminszedési javaslatokat illetően. Bizonyos étrendkiegészítőkkel azonban érdemes próbálkozni. Egy 2013-ban készült tanulmány szerint a C-vitamin rendszeres szedése felnőtteknél 8%-kal, gyerekeknél 14%-kal csökkentette a nátha időtartamát, egy 2017-es tanulmány szerint pedig a napi 75 mg cinket szedőknél 33%-kal volt rövidebb a megfázás időtartama, mint azoknál, akik nem szedtek cinket.

Amiben a legtöbb egészségügyi szakember egyetért, hogy D-vitamint érdemes szedni azokban az időszakokban, amikor kevesebb napfény éri az embert, például a téli hónapokban. A D-vitamin segíthet leküzdeni a fertőzéseket. Az étrendkiegészítőknél fontos, hogy ne szedjünk ezekből túl sokat, hiszen ez veszélyes lehet, tartsuk be mindig az ajánlott napi mennyiségeket, és ezeket ne lépjük túl.

Ezeknek az egészséges szokásoknak a betartása azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne fontos továbbra is otthon maradni. Illetve fontos a további előírások alkalmazása is, mint a rendszeres kézmosás, a maszk viselése és a távolságtartás, ha feltétlenül szükséges kimozdulni.

(VIA)