Hideg cukorborsó-krémleves mentás kecsketúrógombóccal, pármai ropogóssal
Hozzávalók a leveshez:
40 deka cukorborsó
két szál nagyobb újhagyma
egy gerezd fokhagyma
1 liter víz
egy evőkanál só
egy evőkanál méz vagy nyírfacukor
a túrógombóchoz:
10 deka kecsketúró (kenhető kecskesajt is jó)
tíz mentalevél
tálaláshoz: néhány szelet pármai sonka, pár csepp tökmagolaj és kevés frissen őrölt bors
A vizet felteszem forrni. A zöldségeket megtisztítom, megmosom, a hagymát ötcentis darabokra vágom. Amikor felforrt a víz, beleteszem a zöldségeket, és 7-8 percig főzöm. A levest néhány borsóhüvely kivételével pürésítem, édesítem, sózom, majd félreteszem, hagyom kihűlni, végül hűtőben érlelem tálalásig.Tálalás előtt megmosom, felaprítom a mentaleveleket, összekeverem a kecsketúróval, és nedves kézzel cseresznye nagyságú golyókat formálok belőle. A sonkaszeleteket serpenyőben pár perc alatt ropogósra sütöm. A levest tálakba merem, kanalazok a tálakba az egész borsóhüvelyből, csepegtetek rá olajat, és teszek mellé a túrógombócokból néhányat (aki húsmentesen szeretné, itt álljon meg!), valamint egy-egy pármai ropogóst. Az egészet meghintem frissen őrölt borssal.
A baba ételéhez: Egy marék cukorborsót, pár karika újhagymát és egy mentalevelet pár perc alatt megpárolok gőz fölött. A párolóléből két evőkanállal teszek a zöldséghez, majd pürésítem, végül egy pici túrót keverek hozzá. 10 hónapos kortól adható.További recepteket itt találsz.