Madártej ihlette karfiolkrémleves pármai sonkás tojáshabfelhőkkel
Hozzávalók a leveshez:
A habfelhőkhöz:
A hagymát és a zellerszárat megtisztítom, felkockázom és olajon megdinsztelem, közben megmosom és rózsáira szedem a karfiolt. Mehet az edénybe a tejjel, a zöldségalaplével és a zúzott fokhagymával együtt. Az egészet felforralom, majd lefedem, és kis lángon addig főzöm, amíg a karfiol teljesen meg nem puhul.Felteszek vizet melegedni a sonkás habfelhőknek. A sonkát a mikróban egy perc alatt ropogósra sütöm, a tojásfehérjét a sóval habbá verem.
A kihűlt sonkát belemorzsolom a tojáshabba, és egy faspatulával óvatosan beleforgatom. Amikor a víz már szinte gyöngyözik, de még nem forr, kanállal galuskákat szaggatok bele, és egy-két percig hagyom, hogy a vízgőzben a hab kissé megszilárduljon, majd tányérra merem. Amikor kész a leves, sózom, borsozom, belereszelem a szerecsendiót, majd botmixerrel pürésítem, végül elkeverem benne a joghurtot. Hidegen vagy melegen tálalom két-három sonkás habfelhővel és frissen őrölt borssal a tetején.
A baba ételéhez:
A karfiolból egy rózsát egy fél almával pár perc alatt megpárolok gőz fölött. A sonkából egy kis darabot alaposan megfőzök, a vizét leöntöm. A párolóléből két evőkanállal teszek a hozzávalókhoz, majd pürésítem az egészet, végül egy pici reszelt sajtot keverek hozzá. 11 hónapos kortól adható.
További finom levesek: