Kisgyerek

Jódozott sót tegyél az asztalra!

Kisgyerekkorban a napi jódszükséglet 100 mikrogramm, ebből a közép-európai gyerekek csak mintegy 30-40 mikrogrammnyit fogyasztanak az átlagos napi táplálékkal.
2008. Január 26.

Mindennapi ételeinkkel a fluoridhoz hasonlóan jódból is kevés kerül szervezetünkbe, mert ivóvizünk Magyarország szinte egész területén jódhiányos. A másik jelentős jódforrás, a tengeri hal is csak ritkán szerepel heti étlapunkon. A jód nélkülözhetetlen a pajzsmirigy működéséhez. Ez a kis pillangó alakú szerv a nyakunk tájékán, az állkapocs alatt helyezkedik el.

Hiányos jódellátás mellett többletmunkára kényszerül: megnagyobbodik, esetleg golyva alakul ki. Méretét ultrahangvizsgálattal állapítják meg, a pajzsmirigy renyhe, vagy épp ellenkezőleg, fokozott működéséről azonban számos más jel is árulkodik.

Ha a gyerek rendszerint ingerült, könnyen dühbe gurul, figyelme szétszórt, hangulata szélsőséges, sokat eszik, mégis fogy, izzadékony és gyakran van hasmenése, a pajzsmirigy túlzott aktivitására gyanakodhatunk. Nem kielégítő a működése, ha inkább fáradtságot, levertséget, kedvetlenséget tapasztalunk, haja, körme töredezik, fázós, és bár keveset eszik, duci. Ezekkel a tünetekkel forduljunk orvoshoz, megelőzésként pedig használjunk háztartásunkban kizárólag jódozott sót.

Kapcsolódó cikkek:

  • A pajzsmirigy a bűnös
  • Fontos építőkövek a kisbabádért
  • Előzzük meg a jódhiányt!
  • Kell-e mesterséges pótlás?
  • Forrás: Kismama magazin