Hozzávalók négy adaghoz
15 deka darált mák
5 deka mazsola
egy deci százszázalékos narancslé
egy tasak vaníliás pudingpor vagy helyette két és fél evőkanál teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
egy evőkanál zabkorpa
egy kávéskanál mézeskalácsfűszer-keverék
6 deci tej vagy zabtej (rizstej)
díszítéshez aszalt gyümölcsök, natúr (cukormentes) kajszilekvár
Az elkészítéshez még gyakorlatlan szakácsoknak is legfeljebb húsz perc szükséges. Áztasd be a mazsolát legalább egy órára a narancslébe, majd pépesítsd botmixerrel. Keverd össze zabkorpát, a fűszereket, a pudingport vagy a teljes kiőrlésű lisztet a hideg tej (tejallergia esetén gabonatej) egy részével (körülbelül másfél decivel) úgy, hogy tökéletesen csomómentes legyen. A maradék tejet kezdd forralni, majd csorgasd bele a pudingporos/lisztes keveréket. Folyamatos kevergetés közben főzd egészen sűrűre, közben pedig öntsd bele a mazsolapépet és a darált mákot is. A masszát adagold még forrón hideg vízzel kiöblített pudingosformába vagy desszertestálkába. Hagyd megdermedni, majd díszítsd csíkokra vágott aszalt gyümölccsel, esetleg pici baracklekvárkupaccal a közepén.
Változat: Ha ugyanezt a krémet habverővel habosra vered öt deka szobahőmérsékletű vajjal, finom tortakrém lesz az eredmény, melyet piskótalapba tölthetsz. Ez persze sokat dob az energiatartalmán is.