Kisgyerek

Finom, laktató, tápláló és nem hizlal – ilyen a jó reggeli!

Szülés után az eredeti alak elnyeréséhez sokan kezdenek fogyókúrázni - csakhogy rossz módszerrel. Vagy szándákosan, vagy a reggeli kapkodás miatt kihagyják az étkezést.
2009. November 14.

Néhány óra múlva azonban legszívesebben felfalnák az egész hűtőszekrényt. Ez egyáltalán nem egészséges, főleg, ha valaki szoptat!

Testünk 70 milliárd sejtjének 114-féle tápanyagra van szüksége állandóan, és a reggeli kihagyása olyan, mintha az autót tankolás nélkül akarnánk elindítani – azzal a különbséggel, hogy a szervezet csodálatos, és képes így is működni, csakhogy nem az optimális szinten – mondta Hoffmann Éva, a Herbalife tanácsadója.

Minden negyedik magyar kihagyja a reggelizést, és ezzel éhezésre kárhoztatja sejtjeit. Ráadásul ezzel kiteszi magát annak, hogy napközben magasabb kalóriatartalmú ételeket választ – ezt derítették ki az Imperial College London kutatásai.

De az sem feltétlenül tesz jót magával, aki zsíros, nehéz étellel, vagy értéktelen, valódi tápanyagokban szegény élelmiszert, például édességet választ magának ébredés után – ezzel azt éri el, hogy vércukorszintje gyorsan emelkedik és süllyed, nassolásra és falatozásra késztetve a szervezetet.

A nem megfelelő táplálkozás általános fáradtsághoz, fejfájáshoz, gyomor- és bélproblémákhoz, vagy akár túlsúlyhoz is vezethet. Az legjobb, ha egy bőséges, de egészséges és kalóriaszegény reggelivel kezdjük a napot, így sikerülhet megőrizni egészséges testsúlyunkat – hangsúlyozza dr. Anthony Goldstone, az Imperial College London munkatársa, és ezzel egyetértenek a magyar szakemberek is.

De létezik olyan ember, aki képes naponta (az ajánlásoknak megfelelően) 4-5x zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani? És ha igen, akkor ezzel kielégíti szervezetének tápanyagigényét? – kérdezte Hoffmann Éva.

Egy karlsruhei táplálkozástudományi laboratórium kutatásai szerint jelentős mértékben csökkent a zöldségek és gyümölcsök tápanyagtartalma a termőföldek kimerülése, a hosszú szállítás és tárolás miatt, tehát azok sem jutnak hozzá feltétlenül a megfelelő mennyiségben, akik szeretik ezeket. Már az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is ajánlja, hogy étrend-kiegészítőkkel pótoljuk a hiányzó tápanyagokat.

A nap egészséges elkezdéséhez arra lenne szüksége a szervezetnek, hogy az éjszakai regenerálódás során kiürült tápanyagraktárakat feltöltsük, energiával lássuk el a működéshez, folyadékot pótoljunk (hiszen éjjel nem ittunk, csak a vesénk dolgozott), illetve olyan táplálékot fogyasszunk, ami normális vércukorszintet eredményez.

Vitaminok és ásványi anyagok A cég képviselői szerint a Herbalife termékei alkalmasak arra, hogy rövid idő alatt egészséges reggelit adhassunk a családnak, Formula 1 shake-jük például koncentráltan tartalmaz számos vitamint és ásványi anyagot, nyomelemet, ami a szervezet reggeli elindításához szükséges, ráadásul optimális arányban tartalmaz szójafehérjét, rostokat, segít a teltségérzet és a megfelelő energiaszint fenntartásában – és mindezt csupán 220 kalóriában, így fogyókúrázók, illetve a súlyukra odafigyelők étrendjébe is tökéletesen beleillik.

Egy fogyókúrázók körében végzett felmérés során például a csoport egyik a diéta során fele használta a cég termékei, másik fele nem. Néhány hónappal később kiderült, hogy az étrend-kiegészítőt fogyasztó csoport tagjai zsírból fogytak, míg a másik csoport izomszövetet is veszített a fogyás során – pedig ez nem kívánatos.

A tapasztalatok szerint ezt a turmixot még azok a gyerekek is elfogadják, akik egyébként nem szoktak reggelizni iskola előtt, és a rengeteg tápanyagot tartalmazó shake segíti a diákokat abban, hogy az órákon koncentrálni tudjanak, illetve abban, hogy tízóraira ne egészségtelen, magas cukor és zsírtartalmú élelmiszereket kívánjanak meg.

Forrás: HáziPatika.com