Kisgyerek

Tápláld okosan!

A kicsik szervezete folyamatosan épül. A fejlődés minősége az öröklött adottságokon kívül azon is múlik, hogy mit és mennyit eszik nap mint nap.
2012. Május 23.
Tápláld egészségesen a gyermekedet!

Az első években a gyerekek táplálkozása még teljesen az ellenőrzésünk alatt áll, ám ahogy nőnek, egyre több külső hatás éri őket. Ám otthon továbbra is maradjon előtérben az egészségbarát táplálkozás, csak kivételes esetben kerüljön az asztalra olyasmi, amit nem látunk szívesen a tányérjukon, és az is fontos, hogy ne tőlünk kapja. Természetesen elérkeznek azok az alkalmak, amikor mindenki kirúghat a hámból, ünnepeken, szülinapi bulin, vendégségben nem kell körömszakadtáig ragaszkodni elveinkhez: milyen is lehetne a karácsony szaloncukor nélkül?

Mi kerüljön a tányérra?

Az egészséges táplálkozás alapját a gabonafélék képezik, ezután a gyümölcsök, zöldségek következnek. A fehérjeszükségletet húsfélékkel, tejtermékekkel és hüvelyesekkel elégíthetjük ki. Vegetáriánus étkezés esetén nagy gondot kell fordítani arra, hogy a különböző ételféleségek megfelelő társításával teljes értékű fehérjéhez jusson a család minden tagja. A fejlődő szervezet számára különösen fontos a megfelelő vas- és kalciumbevitel, ami szintén fokozott figyelmet érdemel vegetáriánus étkezés mellett.A vitaminok, nyomelemek hiánya rövid és hosszú távú egészségkárosodáshoz is vezethet. Ezt elkerülhetjük, ha arra törekszünk, hogy a finomított alapanyagokból készült élelmiszerek mellett (helyett) bőven legyen az asztalon teljes kiőrlésű lisztből sütött pékáru, a tartósított vagy félkész ételek helyett használjunk friss alapanyagokat, a megszokott, hagyományos fogásokon kívül próbálkozzunk változatos hozzávalókat igénylő új ételekkel is. Nem kell ahhoz szigorúan “zöld-“, “bio-” vagy “reformkonyhát” vezetni, hogy értékes ételekkel lássuk el a családot.

Kövér, sovány

Ma mind több gyerekorvos találkozik azzal, hogy páciensei között sok a túlsúlyos gyerek. Ez a probléma a szülőket általában kevésbé zavarja: sokkal gyakrabban fordulnak orvoshoz amiatt, hogy a gyerek sovány, rossz evő. A sovány gyerekek többsége nem betegség miatt cingár, ez inkább alkati kérdés. A tapasztalatok szerint ők mozgékonyabbak, kevésbé betegesek, és felnőtt életük során sem küzdenek különösebb súlyfelesleggel.A dundi gyerekeknél viszont hamar megjelennek a túlsúly mellékhatásai: már ekkor kimutathatók az érelmeszesedés kezdeti jelei, az inzulin-anyagcsere eltérhet a normálistól, nehezebben bírják a fizikai megterhelést, magasabb a vérnyomásuk, gyorsabban ver a szívük, és jelentős mozgásszervi elváltozások (lúdtalp, iksz-láb, ízületi problémák) is kimutathatók náluk.Kapcsolódó cikkeink egészséges táplálkozás témában:Így vedd rá, hogy megegye a zöldségeket!Okostányér: új táplálkozási ajánlás gyerekeknekEgészségesebben táplálkoznak, akik tésztát is esznek