Gyerek

Így vedd rá, hogy megegye a zöldségeket!

Az óvodások szívesebben fognak zöldséget-gyümölcsöt enni, ha foglalkozások és közös kertészkedés során szerettetik meg velük.
2010. Augusztus 18.

 Ezt a megállapítást tette egy nyolchetes felmérés, mely során 26 óvoda gyerekeinek gyümölcs- és zöldségfogyasztását vizsgálták, miután játékokkal, foglalkozásokkal népszerűsítsék az egészséges táplálkozást. A tanulmányról a Nutrition and Dietetics című folyóirat számol be.

A program keretében a gyerekek zöldségmagot vetettek, gyümölcs- és zöldségkóstoláson vettek részt, zöldséglevest főztek, és Popey-es mesét néztek. A szülőknek pedig levelet küldtünk, amiben tanácsokkal láttuk el arról, hogy hogyan vehetik rá gyermeküket a zöldség- gyümölcsfogyasztásra. Az óvónők a gyerekekkel együtt étkeztek, hogy példát mutassanak az egészséges táplálkozásról” – mondta el a lap sajtótájékoztatóján a tanulmányt vezető Chutima Sirikulchayanonta professzor, a bangkoki Mahidol Egyetem kutatója.

A program végére a gyerekek zöldségfogyasztása megkétszereződött, és az általuk ismert zöldségek száma kettőről négyre nőtt. A szülők pedig arról számoltak be, hogy csemetéjük többet beszél a zöldségekről, és büszke, hogy ő már evett olyat az óvodában.

Íme, néhány további tipp

  • Üljünk le gyermekünk mellé, és együtt falatozzunk az egészséges ételekből!
  • Ha bevonjunk a gyermeket az ételkészítésbe, megtanulja az élelmiszerek nevét, színét, és ez a kéz-szem koordinációját is fejleszti.
  • A táplálkozási szokások kora gyermekkorban alakulnak ki, ezért fontos, hogy már egész kicsi korban az egészséges ételek felé terelgessük őket. Később ez jótékony hatással lesz az egészségükre, tanácsolja Sirikulchayanonta.

    Ezek is érdekelhetnek:

  • Bababarát konyhakert
  • Rejtsd el a zöldséget!
  • Folytassuk zöldségekkel!
  • Forrás: Medipress