Kisgyerek

Ne hagyd ki a reggelit!

Kiadós, egészséges, gondosan összeállított reggelivel indíthatod legjobban a napot! Feltölt energiával, jókedvvel és egy csipetnyi nyugalommal: megtehetem, hogy itt ülök, és csak úgy reggelizgetek. Ajándékozd meg ezzel a családodat is!
2011. Szeptember 25.

Milyen más szépen terített asztalnál kezdeni a napot, mint kutyafuttában felfalni egy zacskó pékségben vásárolt pogácsát!

Nem szoktam reggelizni

! – állítják sokan némi büszkeséggel a hangjukban, mintha ezzel már meg is alapozták volna a fogyókúra sikerét.

Pedig nem véletlen, hogy a legtöbb étrendi ajánlásban előkelő helyen szerepel a reggeli! Van olyan, amelyikben csupán jókora tál nyers gyümölcs elfogyasztását, majd tízóraiként, vagy ha úgy tetszik, kései másodreggeliként valami kalóriadúsabbat ajánlanak. Ez különösen azoknál válik be, akik későn vacsoráznak meleg, kalóriadús fogásokat. Az ő szervezetük nem éhezik meg reggelig.

Másfelől ott van a hagyományos angol reggeli, melynek gazdagságával sokaknak az egész napi étrendje sem volna képes felenni a versenyt: a hatalmas tányéron a sült bab és a currykolbászkák mellett ott a sült baconos tojás, a gomba, a pirítósok, a mi véres hurkánkhoz hasonló black pudding, külön edénykében pedig az édes zabkása és a narancslé. A kínaiak főtt zöldséges rizst vagy egyszerűen csak rizst reggeliznek, a japán reggeli pici kis tálkái és kifinomult ételkombinációi között pedig nem is olyan egyszerű eligazodni. Ahány ház, annyi szokás!

Próbáljátok ki valamelyik nap az angol reggelit! Igaz, meglehetősen kalóriadús, de jó indítást ad a napnak, és biztos lehetsz benne, hogy utána nem fogod a fél napot nassolással tölteni. Ha hagyományos alapanyagokból állítod össze, minden táplálékfajta megfelelő arányban képviselteti magát benne. A meglehetősen zsíros véreshurkát diétásabban készítheted el, ha a tepsibe rakott fémrácson sütöd a sütőben, úgy, hogy kiszurkálod előtte a bőrét. Így a felesleges zsír kicsepeg belőle sütés közben.

Érdekel a téma? A hazipatika.com oldalra kattintva számos reggeli receptet találsz!