Kisgyerek

Már láthatjuk a világ legkisebb rókáit a Nyíregyházi Állatparkban

A sivatagi rókakölykök olykor már előbújnak a kotorékból, így ha szerencsénk van, láthatjuk őket.
2023. November 09.
Sivatagi rókák
Kép: sostozoo.hu

Ahogy mi is megírtuk, nemrég sivatagi rókák születtek a Nyíregyházi Állatparkban. A kölykök kb. 50 grammosan látták meg a napvilágot és 2 hét után nyílt ki a szemük s ez idáig a rejtett kotorékrendszerben tartózkodtak, de most hogy elkezdték a húsból álló takarmány fogyasztását, előmerészkednek a felszínre is, így a szerencsésebb látogatók megtekinthetik őket – írja közleményében az állatpark.

Az olasz állatkertből érkezett apa állat és a lengyel származású nőstény az Európai Törzskönyvi Program keretében él a kaktuszokkal tarkított Viktória Házban 2019 óta és már több ízben született utóduk, írta honlapján a Nyíregyházi Állatpark.

A sivatagi rókák a világ legkisebb rókái, a füleik viszont hatalmasak, ezért mesebeli nagyon helyes lénynek néznek ki. Az apró termetű -mindösszesen 1kg testtömegű- állatok teljes testfelépítése a sivatagi körülményekhez alkalmazkodott. Tömött bundájuk kitűnő hőszigetelő képességgel rendelkezik, így megvédi az éjszaka vadászó állatokat a sivatagban uralkodó éjjeli hidegtől. Ráadásul szőrük világos színezete nem csak kiváló rejtőszínt biztosít, de hatékonyan veri vissza a hőt, így nappal véd az esetleges túlmelegedés ellen is. Szőrös mancsaik egyrészt tompítják lépteik zaját, másfelől védik a nappali homok perzselő forróságától őket.

A nagy füleiknek a hőleadásban van szerepe, valamint segítségükkel képesek meghatározni a homok alatt mozgó zsákmány helyét, mely elsősorban kisebb gerincesekből, és gerinctelenekből áll, ám megeszik a tojást, és a bogyókat is. A sivatagi róka éjszaka vadászik, a nappali forróságot a maga által ásott üregekben pihenve vészeli át.

forrás: sokszinuvidek.hu