Kisgyerek

Marsi Anikó kisfia kreatívan használja a világot

A híres anyukáknak is éppen olyan gondjaik vannak, mint mindenki másnak. Nekik sem könnyebb a szülés, a gyermeknevelés, és ugyanolyan dilemmát okoz a munkába való visszatérés is. Erről beszélt nekünk Marsi Anikó.
2009. Február 11.

A képeken azt látom, hogy nagyon kiegyensúlyozott Vilmos.

– Ez tényleg így van. De a kiegyensúlyozottság mellett van egy másik fontos tulajdonsága is, nagyon határozott! Határozottan kifejezi, hogy mit akar és mit nem akar.

A férjeddel, Palik Lászlóval Siófokra költöztetek. Milyen ott élni?

– Nagyon jó, nagyon szeretem. Vilmos rengeteget van kint a szabadban, nyáron felkelt, és rögtön ment is ki a kertbe. Télen nehezebb volt, nem értette ezt a hideget. Felöltözni az apja tanította meg, én ebből kimaradtam, csak nézem, hogy ők ketten férfiasan felöltöznek.

Szigorúan fogod a fiadat?

– Nem szólok rá mindenért – ha erre gondolsz. Ha beleugrik a lábszárközépig érő pocsolyába vagy avarkupacba, akkor tegye. Ki kell próbálnia a dolgokat, nem tilthatom el a környezete felfedezésétől. Persze nem tehet meg mindent, amit akar. Kreatívan használja a világot, és amíg ez nem veszélyes, addig nem szólok bele. Vannak dolgok, amiket ki kell próbálni ahhoz, hogy később már tisztában legyen velük.

Marsi Anikó kisfia kreatívan használja a világot

Meg lehet beszélni vele dolgokat?

– Igen, úgy tapasztalom, Vilmos kompromisszumot kötni. A gyerekek jóval többet megértenek, mint mi azt gondolnánk.Nem kell gügyögni velük, rendesen kell beszélni, ők is megpróbálják kifejezni az óhajaikat, kívánságaikat. Vilmos például egy időben szerette, ha kinyitjuk a mélyhűtő ajtaját és kotorászhatott.

Én is kérhetek tőle dolgokat, elfogadja, ha nem tudom én elvinni valahova, ha más, például a nagyija viszi el.

Jártok gyerekek közé?

– Zenebölcsibe szoktunk menni, ezt én is nagyon élvezem, és tudom, hogy Vilmosnak is szüksége van társaságra. Egyébként nagyon szereti a gyerekeket.

Marsi Anikó kisfia kreatívan használja a világot

Fitt kismama voltál. Megkönnyítette a szülést, hogy edzettél a terhesség előtt?

– Szeretek futni, sokáig tornáztam, mozogtam a terhesség alatt is, egészen addig, amíg Vilmossal már nehéz lett, már nem bírtam futni. A szülés napján nem éreztem úgy, hogy szülnöm kellene, de hittem az orvosomnak, aki azt mondta , hogy ebből ma gyerek lesz. Igaza volt. A szülés nekem is nagyon fájt, nem hittem előtte, hogy létezhet ekkora fájdalom!

Könnyű volt visszaállni a munkába?

– Nem. De már egy ideje foglalkoztatott a dolog, és jó volt, hogy a főnökeimnek az volt az elképzelése, hogy vissza kellene térnem a képernyőre. Mint minden anya, én is tele vagyok kételyekkel, hogy jól teszem-e a dolgom. Vívódom az is, hogy jól tettem-e, hogy Vilmos egyéves kora után visszamentem két napra dolgozni.Kicsit nehéz elfogadni, hogy nem én fektetem minden este a fiamat, de jó kezekben van akkor is, az édesanyám és Laci is tökéletesen meg tudják oldani mindezt.

Marsi Anikó kisfia kreatívan használja a világot

Most már több hónapja dolgozol. Vilmos hogyan szokott hozzá ehhez az új életritmushoz, napirendhez?

– Vilmos jól veszi az akadályokat. Az a két nap, amit nem töltünk együtt a munkám miatt, tökéletesen zökkenőmentesnek tűnik az életében. Ami persze nem csoda, hisz ilyenkor a nagymamája mellett még az apukája is próbál a lehető legtöbb időt itthon, vele tölteni.

A férjed eléggé elfoglalt. Mennyire tudja kivenni a részét agyereknevelésből?

– Az én drága jó uram nem csak nagyon rendes férj, hanem nagyon normális, gondoskodó édesapa is. Nagyon imádják egymást Vilmossal és Laci igyekszik a lehető legtöbb időt a kisfiával tölteni. Persze tény, hogy ő a családfő, tehát muszáj dolgoznia is. Viszont ha itthon van, akkor nem csak testben van velünk, hanem száz százalékosan ránk koncentrál.

Marsi Anikó kisfia kreatívan használja a világot

Születési idő, hely:

2006. július 05., Budapest, II. sz. Női Klinika.

Születési súly, hossz:

3120 gr, 51 cm

Mikor kezdett forogni?

– Úgy emlékszem, 3-4 hónapos kora körül.

Mikor kezdett kúszni, mászni?

– 6 hónapos kora körül.

Mikor bújt ki az első foga?

– Elmúlt 9 hónapos, amikor az első fogacskája előbukkant.

Mikor kezdett felállni?

– 6 és fél hónaposan már fogni kellett a kezét, és követelte, hogy járkáljunk! Akkor lettem kissé derékfájós… 🙂

Mikor kezdett járni?

– Amikor először önállóan, segítség nélkül fölállt és elindult, egyéves és 3 hetes volt pont! Két órával később már szaladt!

Az első szavak?

– Nem, gyertya, csillár, traktor, autó, anya, apa, mama, szia.

Mi a kedvenc étele?

– A leves, amúgy meg minden. Az édességet annyira nem szereti.

Forrás: HáziPatika.com