Kisgyerek

Megjelent nálunk is az új omikron-variáns ezt tanácsolja a virológus

Hivatalosan is megérkezett Magyarországra a koronavírus új variánsa, az Eris, ami minden eddiginél gyorsabban terjed.
2023. Szeptember 04.
kézmosás
Kép: Getty Images

Tóth Sándor virológus az Indexnek elmondta, nincs ok a pánikra, ugyanis az Eris nagyjából annyira képes megbetegíteni az embert, mint egy enyhébb influenza. 

A WHO a figyelemre méltó változatok közé sorolta az Erist, ám Tóth Sándor szerint azért, mert ez a variáns az eddigi alvariánsokkal ellentétben több változást mutat.

– A koronavírus nagyszámú mutációja a tüskefehérjében lehúzta a patogenitást, azaz a megbetegítőképességét. Az infektivitásban, fertőzőképességében viszont minden korábbi változatot felülmúl, ezért gyors terjedésére lehet számítani mondta a szakember a lapnak. Hozzátette: csak néhány esetben okozott súlyosabb tüneteket COPD-s és úgynevezett cor pulmonale szív-tüdő betegeknél. – Náluk az Eris-fertőzés következtében légzéselégtelenség lépett fel, az oxigénfelvétel 90 százalék alá csökkent, de új variánshoz köthető halálesetről eddig nem érkezett hír – közölte.

A virológus szerint a legtöbb ember enyhe influenzaszerű panaszokkal esik át a betegségen, így orrfolyást, torokfájást, izom- és ízületi fájdalmat, gyengeséget, fejfájást, pár napos lázat tapasztalhat. – Annyira hasonló tüneteket okoz már a most domináns omikronhoz vagy a náthához és az enyhe influenzához, hogy nehéz lesz különbséget tenni, amire nincs is szükség, ha az illető állapota csupán tüneti kezelést igényel – mondta a szakember. 

– A vakcinák a vuhani alapvírusra lettek kifejlesztve, de olyan sok mutáción ment keresztül a koronavírus, hogy az Eris alig hasonlít erre. Az omikronra kifejlesztett oltóanyag nagyobb védelmet jelenthet, ugyanis ennek az alverziójáról van szó – mondta az MTA doktora az oltásokkal kapcsolatban.

A virológus szerint a náthává szelídült Covid–19 már biztosan nem okozhat nagyobb gondot.

Kitért arra is, hogy a SARS-CoV-2-n felül 200-250 náthavírus létezik, ezek között vannak korábban súlyos panaszokat okozó koronavírusok is. A virológus azoknak, akik szeretnék elkerülni az Eris-fertőzést, azt tanácsolja, hogy zsúfolt helyen viseljenek maszkot, és tartsák be a higiéniás szabályokat, a gyakori kézmosást és kézfertőtlenítést.