Gyerek

Látványos iskolai kísérlet a kézmosásról – Meg kell nézned!

Itt a megoldás, amivel ráveheted a gyereket, hogy első dolga legyen kezet mosni, ha hazaér!
2022. Május 17.
Rögtön megjön a gyerekek kedve a kézmosáshoz! (Fotó: Getty Images)

Persze ezt az otthon is játszi könnyedséggel elvégezhető kísérletet azokkal a gyerekekkel is érdemes kipróbálni, akiknek nincs gondja a rendszeres kézmosással: biztosra veheted, hogy ha végigkísérik a folyamatot, a későbbiekben sem fogják elfelejteni, milyen fontos ez a pár másodperces fürdőszobai művelet!

A kézmosás fontossága az utóbbi időben különösen hangsúlyossá vált, a világjárvány miatt még “a csapból is az folyt”, hogy a megelőzés szempontjából ez az egyik legfontosabb eszközünk. Gyakorlásáról azonban most, amikor ijesztő hírek érkeznek a gyermekek körében előforduló rejtélyes májgyulladásról sem lenne szerencsés leszokni! 

A gyerekekkel az esetek többségében nehéz megértetni, hogy hazaérkezés után nemcsak akkor kell kezet mosni, amikor szemmel láthatóan piszkosak, hanem akkor is, ha ránézésre tiszták, hiszen számos baktérium és vírus tanyázhat rajtuk. A kézmosással gyorsan megszabadulhatunk tőlük, ha viszont elmarad ez a rövid, de hasznos művelet, a szemünkhöz, orrunkhoz, szánkhoz érve, ételt kézzel megfogva stb. könnyen bejuthatnak a szervezetünkbe, ahonnan már jóval nehezebb kitessékelni őket, ha betegséget okoznak.

Hogy megmutassuk a gyerekeknek (és mi is egy kis ízelítőt kapjunk belőle), mennyi láthatatlan bajkeverő található a látszólag tiszta kézen is, érdemes követnünk azoknak az amerikai tanítóknak a példáját, akik 3 szelet tartós kenyérrel és 3 darab “tépőzáras” nejlonzacskóval szemléltették a helyzetet, amiről a szülők általában teljesen feleslegesen igyekszenek meggyőzni a gyerekeiket.

Így csinálták

Első lépésként felcímkézték a zárható zacskókat: az elsőre a “Kontroll”, a másodikra a “Piszkos”, a harmadikra pedig a “Tiszta” szó került. 

  • Az elsőbe egy szelet kenyeret kell tenni, amit lehetőleg nem érint meg senki puszta kézzel (kesztyűben vagy konyhai csipesszel ez könnyen kivitelezhető)
  • A másodikba egy olyan kenyérszelet kerüljön, amire a gyerekek még kézmosás előtt finoman rányomják a látszólag tiszta kezüket
  • A harmadikba pedig egy olyan kenyeret kell tenni, amit alapos kézmosás után, szárazra törölt kézzel fogdosnak össze a gyerekek. (Náluk hozzájött még egy olyan kenyérszelet is, amit az osztály közös laptopjának billentyűzetén húztak végig, mielőtt zacskóba került volna…)

Mindhárom zacskót be kell zárni, és néhány napra egymás mellé tenni – lényeges, hogy a fényviszonyok és a hőmérséklet mindhárom csomagnál azonos legyen! Nem kell majd sokat várni az eredményre!

Ez lett az eredménye

Már pár nap leforgása alatt megjelent a penész mindhárom kenyérszeleten, ám különböző módon és mértékben történt mindez (ahhoz, hogy a kísérlet tényleg szemléletes legyen, akár 3-4 hétig is “megfigyelés alatt” tarthatjátok a kenyereket!): 

  • A “Tiszta” és a “Kontroll” feliratú zacskóban minden bizonnyal közel azonos mértékű penész rajzolódik ki a kenyérszeleten, ami azt mutatja, hogy nagyjából azonos mennyiségű mikroorganizmussal a felszínükön indultak neki a kísérletnek.
  • A “Piszkos” zacskóban ennél jóval látványosabb folyamatok zajlanak: amellett, hogy nagyobb mennyiségű penész jelenik meg a kenyéren, sokszínűbb is lehet a mintázat, ami azt mutatja, hogy a tisztának tűnő kezecskén nagy mennyiségű és sokféle kórokozó garázdálkodott, ami aztán a kenyérre kerülve szaporodásnak is indult. (A laptopon végighúzott kenyérszelet festett a “legdrámaibban” a kísérlet végén, nagy mennyiségű, erőteljes színű penész borította!)

Ha szavakkal nem is, ezzel a kísérlettel talán sikerül velük megértetni, hogy a kézmosás tényleg fontos és nemcsak azért ismételgetjük nekik, mert piszkálni akarjuk őket, amint hazaértek!