Kisgyerek

Mondatok, amelyek segíthetnek a gyereknek kifejezni az érzéseit

Sok türelem és mindenekelőtt megfelelő kommunikáció szükséges ahhoz, hogy meg tudjunk nyugtatni egy hisztiző kisgyereket. Ezt sokan ott rontják el, hogy magára a viselkedésre összpontosítanak, nem arra, ami ezt kiváltja.
2020. Február 27.
Mondatok, amelyek segítenek a gyereknek kifejezni az érzéseit (Fotó: Getty Images)

A szülők gyakran azt kérdezik a gyerektől, hogy mi baja van, nem pedig azt kérik, hogy segítsen nekik megérteni, mi történt. Pedig így sokkal jobban el tudják mondani, milyen érzései, gondolatai vannak. Néhány mondat igazán hatékony, ha meg szeretnénk tanítani a kisgyereknek, miként fejezze ki az érzéseit. A következők éppen ilyenek, és a hisztit is segíthetik megakadályozni:

Látom, hogy ideges vagy. Hidd el, engedheted magadnak, hogy így érezz. Itt vagyok, ha meg szeretnéd beszélni.

Ha a gyermek tudja, hogy rendben vannak az érzései, és látja, hogy ott vagyunk neki, és támogatjuk, biztonságban érzi magát. Ez a biztonságérzet pedig segíthet megakadályozni a hisztit, és megnyitni a kommunikációt.

Ugyanezt érezném én is, ha velem is ez történne.

Az olyan megjegyzések, mint az ez zavarónak tűnik, én is szoktam így érezni, tudatják a gyermekkel, hogy észszerűek az érzéseik, és nem rosszak. Ha azt látják, hogy nem akarja nekik a szülő megmondani, hogy érezzék magukat, vagy hogy érezzék magukat másképp, az sokkal komfortosabb a számukra.

Látom, hogy ez most nehezedre esett. Mit tehetünk, hogy legközelebb könnyebben menjen?

A gyermek ösztönzése arra, hogy dolgozzon ki saját stratégiát a csalódás kezelésére, nagyon hasznos a számára. Ehhez segíteni kell, hogy azonosítsa az érzéseit, majd ösztönözni kell, hogy segítsen a problémamegoldásban is. Ehhez szülőként érdemes megkérdezni tőle, hogy mi magunk miben segíthetünk neki, és ez talán legközelebb is hatékony lesz.

Ha beszélsz róla, jobban meg tudom érteni.

Vannak azok a hisztik, amelyek könnyek nélküli kiborulások inkább. Ez a mondat segít emlékeznie a gyermeknek arra, hogy inkább öntse szavakba az érzéseit, mert ez hatékony eszköz arra, hogy ezeket felszabadítsa. Biztosítani kell róla a kicsit, hogy a sírás rendben van, de segíteni nem tud neki a szülő, aki nem tudja, mi a baj. A kisgyermek ebből azt is érezheti, hogy szavainak van ereje, meghallgatják és megértik őt.

Úgy látom, nehezen tudod elmondani, mi az, amit érzel. Van más mód, ahogy meg tudnád mutatni?

A gyereknek sokszor lehet nehéz, hogy azonnal megtalálja a szavakat, de az segíthet, ha megkérjük, rajzoljon valamit, használjon színeket az érzései kifejezésére. De a mozgékony csemeténél az is jó lehet, ha megkérjük, hogy mozogjunk együtt egy kicsit. A kreatív önkifejezés csodákra képes!

Milyen most a te színed?

Az érzelmekhez lehet színeket is hozzárendelni, amely egy remek stratégia a gyerekeknél. A zöld lehet a nyugalom, a sárga a kontrollvesztettség, a piros az ideges, míg a kék a fáradt. De saját színskálát is lehet felállítani. Ezekhez hozzá lehet társítani azt is, hogy fizikailag hogy érzi magát a gyerek ##8211## például hogy az idegességtől remeg a gyomra ##8211##, így a testtudata is erősödik, és még jobban megérti az érzéseket.

Vegyél mély levegőt, mosd meg az arcod, nézd meg magad a tükörben, és igazítsd meg a ruhád.

A tükörbe nézés segít megtanítani a gyereknek, hogy nem kell félnie attól, hogy szembenézzen önmagával és az érzéseivel. Ez a stratégia olyan a gyereknek, mint egy helyreállító folyamat, amely megtanítja összpontosítani, túllépni a problémán, és ez segíthet megelőzni a kiborulást is.

Horgászni fogok. Mondd, ha van kapás!

Ha a gyermek nehezen mondja ki, amit érez, segíthetünk neki azzal, ha megpróbáljuk kitalálni. A horgászós játék során utánozhatjuk a horgászbottal történő mozdulatokat, miközben olyanokat mondhat, hogy dühös vagyok, mert nem hoztam el a hálóm, kapásom van? Vagy csalódott vagyok, mert nem jó az idő, kapásom van? Ez segít, hogy a gyerek elárulja, mit érez, és fenntartja vele a folyamatos kommunikációt is.(Cikk forrása: mother.ly)